Ministri Lajčak i Wammen

Ohrabreni smo napretkom u dijalogu Beograda i Prištine jer to šalje signal o njihovoj posvećenosti procesu evrointegracija, kažu Miroslav Lajčak i Nicolai Wammen.

Nadamo se da će pokazati liderstvo u donošenju hrabrih odluka, ocjenjuju u autorskom tekstu šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak i danski ministar za evropske poslove Nikolai Wammen za nedjeljnik "European Voice".
Iako, kako kažu, dolaze iz različitih krajeva, iz centralnog i sjevernog dijela Evropske unije, starije i mlađe članice od kojih je jedna priznala Kosovo, a druga nije, ministri Lajčak i Wammen kažu dijele nadu da će se dvije strane pomiriti sa svojom prošlošću i da će pronaći načine da efikasno sarađuju, poboljšaju uslove života svojih građana i fokusiraju se na svoju evropsku budućnost, kao i da će učiniti sve da ih podrže u njihovim naporima. 
U interesu EU je da se osigura stabilnost i progres na zapadnom Balkanu, a pomirenje i razvoj zahtjevaju kompromise i dijalog u regionu kao i svesrdni angažman do strane EU, kažu oni. 
Prema njihovim riječima, jedan od ključnih podsticaja pozitivnih ekonomskih i demokratskih promena u regionu jeste proces proširenja EU i jasne obaveze koje treba ispuniti u okviru tog procesa, a Danska i Slovačka ostaju u potpunosti posvećene evropskoj perspektivi cijelog regiona. 
Naročito smo ohrabreni napretkom u dijalogu između Beograda i Prištine uz posredovanje visoke predstavnice EU Catherine Ashton, rekli su oni. 
"Lideri su se više puta sastali i da pristupili su rješavanju osjetljivih pitanja" što je, kako navode, bilo nezamislivo prije godinu i po". 
"Mjeseci pred nama su ključni. Proljeće nudi izglede Srbiji i Kosovu da ostvare napredak na svojim putevima ka EU - Srbiji početak pristupnih pregovora a Kosovu početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ukoliko se napravi neophodan napredak", ocjenjuju oni za "European Voice". 
U aprilu očekujemo ocjenu Evropske komisije i visoke predstavnice Catherine Ashton o postignutom napretku. 
Nadamo se da će dve strane pokazati liderstvo neophodno da se donesu odvažne i hrabre odluke, zaključuju slovački i danski ministar.