Schulz

Glavni problem u Evropskoj uniji je u nepoštovanju principa podjele vlasti, jednom od osnovnih stubova demokratije, smatra predsjednik EP-a.

Predsjednik Evropskog parlamenta (EP) Martin Schulz tvrdi da se Evropska unija (EU) zbog manjka demokratije pretvorila u Frankensteinovo čudovište, prenosi briselski portal EUobserver.
Prema Schulzu, glavni problem je u nepoštovanju principa podjele vlasti, jednom od osnovnih stubova demokratije.
"Nacionalni suverenitet se u Evropi zasniva na podjeli vlasti: imamo vlade koje parlamenti mogu oboriti i sudove koji paze da se pravila poštuju", rekao je Schulz na tribini o budućnosti EU-a održanoj u Hamburgu.
On tvrdi da su u institucije EU-a ugrađeni samo dijelovi tog okvira, ali ne i podjela vlasti.
"To je ono što ja zovem 'Frankensteinovom Evropom'", kazao je Schulz.
Najnedemoratskija institucija
Predsjednik EP-a je za Evropsku komisiju (EK) rekao da je najnedemoratskija institucija EU-a, jer je podvrgnuta minimalnom nadzoru poslanika i da "samo otuđuje ljude".
"Tamo postoje dvije škole mišljenja: jedni se neće smiriti dok i posljednje lokalno groblje ne bude privatizirano, a drugi dok EK ne uvede pravila za sahranjivanje", konstatirao je Schulz.
Predsjednik EP-a smatra da je rješenje u korjenitim reformama kojima bi se smanjila ovlaštenja EK-a na uštrb EP-a.
Ostaje da se vidi da li će Schulz takve reforme zastupati ukoliko pobijedi u utrci za mjesto predsjednika EK-a 2014. godine, gdje važi za jednog od najozbiljnijih kandidata.