Maja Kocijančič

Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izjavila je za agenciju Anadolija (AA) da se EU nada napretku pregovora između premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hashima Tachija koji su jučer bez konkretnog dogovora okončali šestu rundu pregovora u Bruxellesu.

Nastavak pregovora, podsjetimo, zakazan je za 20. mart ove godine.
"Mi se nadamo napretku i naši napori idu u tom pravcu da bi pomogli i jednoj i drugoj strani. Na kraju krajeva, dogovor treba biti postignut između jednog i drugog premijera'', kazala je Kocijančič za agenciju Anadolija.
EU, dodala je Kocijančič, želi normalizaciju odnosa između dvije strane.
"Sa premijerima se razgovaralo o više pitanja, kao i pitanjima koja su vezana za sjever Kosova. U tom kontekstu nastavlja se rad da bi se pronašla rješenja koja su potrebna. EU je definirala agendu u zaključcima iz decembra prošle godine. Mi ćemo nastaviti rad na tome", pojasnila je.
Na pitanje da li zbog čvrstih stavova Srbije i Kosova može doći do prekida dijaloga uz posredovanje EU, Kocijančič je odgovorila da je za obojicu premijera dijalog ključan.
"Ovaj dijalog je u interesu i jedne, a druge strane. Jer, ne samo da će pomoći ljudima koji žive na terenu, što znači da dijalog ima i praktičnu vrijednost, već će pomoći i jednoj i drugoj strani u napretku na putu ka evropskim integracijama. Mi radimo u tom pravcu da pomognemo i jednoj i drugoj strani pri normalizaciji odnosa jer toj je nešto što je Savjet jasno definirao, a to je da je za napredak u kontekstu evropskih integracija potrebna normalizacija odnosa između jedne i druge strane", zaključila je Kocijančič.