Dobar napredak

Visoka predstavnica EU-a saopćila kako je na sastanku Dačića i Thaçija napravljen "dobar napredak".

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton izdala je pisano saopćenje nakon današnjeg šestog sastanka između premijera Srbije Ivice Dačića i Kosova Hashima Thaçija o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.
"Premijer Dačić i premijer Thaçi sastali su se danas sa mnom u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije o normalizaciji odnosa između dvije strane. Napravili smo dobar napredak. Postoje određene stvari koje je potrebno uraditi od danas do 20. marta, kad ćemo se ponovo sastati", saopštila je Ashton.  
Premijer Kosova je sastanak sa srbijanskim premijerom ocijenio konstruktivnim, ali je kazao kako konačan dogovor nije postignut. 
Današnja šesta rudna pregovora bila je posvećena razgovoru o mogućnosti uspostave općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova. Thaçi je kazao kako je ostao na stajalištu da one ne mogu imati izvršne ovlasti. Kazao je da je postignut usmeni dogovor "o povlačenju srbijanskih sigurnosnih struktura sa sjevera Kosova".