Na sastanku Nadzorne Komisije Bezbjednosnih snaga Kosova, pod predsjedavanjem Berima Ramosaja i prisutnim ministrom ovih snaga Fehmi Mujote predstavili su rad i funkcionisanje Ministarstva kojim on rukovodi i Bezbjednosnih snaga Kosova od dana njihovog osnivanja.

Ministar Mujota je u svom govoru rekao da Ministarsvo bezbjednosnih snaga ima misiju stvaranja sigurnosti na cjeloj terotoriji Republike Kosova za sve njegove građane. Govoreći o u unutrašnjem funkcionisanju Ministarstva, Mujota je kazao da je Ministarstvo Bezbjednosnih snaga Kosova integrisano ministarstvo, po uzoru na modele nekoliko država članica NATO-a.

On je takođe naveo da je do sada u funkciji oko 60 odsto kapaciteta. Ovo Ministarstvo funkcioniše prema četiri osnovna Zakona koje je usvojila Skupština Kosova i 19 unutrašnjih  Regulativa koje su usvojene u ovom funkcionalnom periodu.

Mujota je kazao i to da se do kraja 2011. planira kompletiranje kapaciteta Bezbjednosnih snaga sa ukupno od 3.300 pripadnika, od toga 2.500 aktivnih i 800 rezervista. Također, napomenuo je da će početkom naredne godine početi kampanja za regrutaciju 400 novih pripadnika i da momentalno u sastavu Bezbjednosnih snaga Kosova ima 7,2 odsto pripadnika iz manjinskih zajednica.

Mujota kaže da će svi rocesi izgradnje snaga biti usklađeni prema standardima NATO-a i da tjesno surađuju sa njihovim stručnjacima i od njih dobijaju savjete.

Na kraju je spomenuo da imaju potpisan sporazum sa 7 državama članicama NATO-a i da dobijaju pomoć od tih država.

Smanjenje trupa  KFOR-a u narednoj godini neće uticati na sigurnost Kosova, kaže Mujota i dodaje da je to indikacija da je Kosovo sada faktor stabilnosti. Mujota je prisutne obavjestio i o izradi Strategije sigurnosti Kosova.

Članovi Nadzorne Komisije su pozdravili rad ministra Mujote koji se ogleda u postignutom napretku Bezbjednosnih snaga Kosova.