Švicarski mediji su u stanju alarmantnosti nakon objavljivanja informacije da dvojica uticajnijih ljudi povezani s vladom na Kosovu, optuženi za trgovinu ljudskim organima, imaju dozvolu boravka u Švicarskoj. Švicarski list SonntagsZeitung piše da je "Federalni zavod za imigraciju potvrdio da Azem Syla i Kadri Veseli imaju vizu C za boravak u Švicarskoj".


Sredinom decembra, izvjestitelj Vijeća Europe Dick Marty objavio izvješće o kriminalnim aktivnostima bivših lidera UÇK-a, od kojih su mnogi danas u vladi, pišu švicarske novine. U tekstu dalje navode da su "Syla i Veseli bili na vrhu UÇK-a, a sada je jedan od njih, Syla, izabran kao poslanik u Skupštini Kosova."

Prema pisanju lista, vlasti kantona Solothurn, gdje Syla ima boravišnu vizu, kažu da će razjasniti je li njegov izbor za poslanika onemogućuje da i dalje živi u Švicarskoj. Naziv Kantona koji je dao Veseliju vizu za boravak nije još poznat javnosti.

Mogućnost ukidanja viza je velika. Peter Heyez, jedan od vođa Saveznog ureda za migracije u kantonu Solothurn, rekao je za švicarski list da je ovaj Zavod započeo postupak ocjenjivanja valjanosti dozvole za Kadri Veselija i Azema Syle kao preduslov da imaju tu vrstu prebivališta. Oni bi trebao da kao korisnici ove vrste vize morali što više boraviti u Švicarskoj.