Kosovski političari i analitičari ne očekuju da bi razgovori s Beogradom mogli uskoro početi, ali navode da će oni biti isključivo tehnički, a ne statusni.

 
Na Kosovu se očekuje da prvo bude formirana vlada na osnovu decembarskih izbora, čiji rezultati kasne, a da tek onda bude određena pregovaračka grupa.

Kosovo je odavno spremno za razgovore sa Srbijom u kojima bi na dnevnom redu bila tehnička pitanja od obostranog interesa, izjavila je Vlora Çitaku, zamjenica ministra za spoljne poslove Kosova.

"Mi smo odavno otvoreni prema mogućnosti da sednemo za sto sa Beogradom, ali samo kao nezavisne i ravnopravne države", kaže ona.

Vljora Čitaku je kazala da će razgovore sa Beogradom na prištinskoj strani najverovatnije voditi koordinator koji će biti postavljen na vladinom nivou.

Ona je odbila mogućnost razgovora o statusu Kosova, koja se najavljuje iz Beograda.

"Ovo ocjenjujem političkom izjavom koja služi za unutrašnje potrebe. Svi naši i beogradski partneri u svijetu su izjavili veoma jasno da se radi o tehničkim razgovorima od obostranog interesa", kaže ona.

I među srpskim političarima na Kosovu se sa velikim interesovanjem očekuju najavljeni razgovori između Prištine i Beograda.

Ima i onih koji poput Slobodana Petrovića, predsjednika Samostalne liberalne stranke, očekuju da budu učesnik u razgovorima.

"Srpska zajednica ima interesa od budućih razgovora i to je suština na čemu se temelje naši projekti. Mi ćemo sigurno biti na strani srpske zajednice koja živi ovde i svih građana koji žive na Kosovu, to je nešto što je prepoznatljivo u svim aktivnostima u proteklih tri godina koje smo imali", kaže Petrović.

Gëzim Baxhaku, ali i većina ostalih analitičara u Prištini, ne očekuju da prije formiranja vlade na kosovskoj strani bude preduzet bilo kakav korak u vezi sa razgovorima sa Beogradom.

"Prije marta se ne može očekivati da će se institucije Kosova baviti time", kaže on.

Baxhaku procjenjuje da razgovore sa kosovske strane može voditi Bekim Çollaku, savjetnik odlazećeg premijera Hashima Thaçija, koji je u ime Kosova vodio veoma delikatan proces razgraničenja Kosova sa Makedonijom.