Albanski premijer Sali Berisha je rekao da u njegovoj zemlji neće biti ustanka kao u Tunisu nakon što je u jučerašnjim neredima u toj zemlji poginulo troje civila.

"U ovoj zemlji niko ne može nasiljem doći na vlast" rekao je.

U neredima ubijeno troje ljudi

Podsjećamo, u Tirani se jučer oko 20.000 njegovih neistomišljenika žestoko sukobilo s policijom, tražeći ostavku konzervativne vlade. Protesti su uslijedili nakon ostavke potpredsjednika vlade Ilira Mete koji se našao u centru korupcijskog skandala.

Socijalistička opozicija optužuje sadašnju vladu za korupciju, zloupotrebu vlasti i namještanje posljednjih izbora 2009. godine. Vođa opozicije je rekao da su jučerašnji demonstranti bili izazvani te da se policija ponašala neprofesionalno.

"Nažalost, troje civila je poginulo", rekao je jučer zamjenik načelnika  Vojne bolnice u Tirani novinarima. Rekao je da je jedna osoba preminula od pucnja u glavu, dok su druge dvije bile upucane u prsa. Još se ne zna ko je pucao.

"Sadašnja vlast gazi ljude čizmom varvarske vlasti"

Ozlijeđeno je više od 30 demonstranata i 17 policajaca. Jedan civil i jedan policajac su u kritičnom stanju. Situacija se smirila tek nakon što su predsjednik Bamir Topi i vođa socijalista Edi Rama pozvali demonstrante da odu kućama.

Rama je poručio vladi da izvuče pouku iz opozicije te da će nastaviti s odlučnom borbom "za slobodnu Albaniju".

"Rješenje je jasno: ili slobodna Albanija za sve, ili pritiskanje podčinjenih ljudi čizmom varvarske vlasti", rekao je.