Kosovsku energetsku korporaciju koju je do sada Vlada stimulirala sa milionima eura iz budžeta, zbog finansijske krize  u koju je Vlada zapala, vidi kao kompaniju preko koje će zaraditi desetine miliona eura kako bi pokrila povećanje plata.


Ali to neće platiti KEK, već sami građani Kosova preko svojih računa. Izvori novina "Zëri" potvrdili su za list da su visoki zvaničnici Vlade u ostavci zatražili od Nezavisne komisije rudnika i minerala, da povećaju takse KEK-a. Takse će se povećati sa sadašnjih 0.26 eura na 3 eura, sakupljajući na ovaj način oko 30 miliona eura godišnje od strane KEK-a kako bi ispatili povećane plate.

S druge strane dužnosnici KEK-a su rekli da čekaju odluku i da će kasnije na osnovu nje podnijeti zahtjev za povećanje cijena tarifa električne energije.

"KEK čeka odluku o ZRRE-a vezanu za odluku Nezavisne komisije rudnika i minerala o povećanju poreza vezano za lignit, koji će se odraziti na tarife električne energije", rekao je Viktor Buzhala iz Kancelarije za informisanje KEK-a.