Figura pokojnog predsjednika Ibrahime Rugove personifikuje nezavisnost i državnost Kosova, rečeno je u petak na komemorativnoj akademiji koja je organizovana povodom petogodišnjice od smrti Ibrahima Rugove.

Predsjednik Rugova je jedan od najvećih istorijskih figura na Kosovu koji se cio život posvetio slobodi i nezavisnosti, kazao je premijer u ostavci, Hashim Thaçi, tokom komemorativne akademije održanoj pod njegovim pokroviteljstvom, a na kojoj su prisustvovali i lideri LDK-a, američki ambasador u Prištini, Christopher Dell, i ostali međunarodni predstavnici.

“Sa mudrošću i političkom jasnoćom, dr. Ibrahim Rugova je bio orijentisan vrijednostima zapada, SAD i EU. Sa miroljubivom politikom, on je uzgajao tolerantan i pluralistički duh unutar kosovskog društva”, kazao je Thaçi.

On je takođe dodao da se osjeća privilegovanim što je zajedno sa Rugovom bio potpisnik Rambujea, te naglasio da je porodica Rugove institucionalno zaštićena putem Zakona.

Podrška svijeta

Predsjednik LDK-a, Isa Mustafa, kazao je da Rugova bio čovjek koji je položio temelj državi Kosovo, osiguravajući i podršku demokratskog svijeta.

Ibrahim Rugova je imao hrabrosti da u najtežim vremenima bude na čelu pokreta za nezavisnost Kosova, uspevajući da postigne legalnost političke volje ovog naroda, kazao je Mustafa.

“Predsjednik Rugova nam je ostavio bogato političko blaženstvo, političko blago koje predstavlja najbolju viziju za budućnost ove zemlje. Njegovo ime, ličnost i djela biće trajna za Demokratski savez, Kosovo kao i za građane. Mi se danas, i zauvjek, klanjamo pred istorijskim djelima Predsjednika Rugove, zato što je njegovo djelo nezavisno Kosovo”, kazao je on.

Nedostaje takav lider

Na akademiji su bili prisutni i članovi porodice Rugove. Predsjednikov sin, Ukë Rugova, koji je na prošlim izborima bio na listi Alijanse za budućnost Kosova a ne LDK-a, pozvao je cio politički spektar da se pridruže viziji za razvoj Kosova.

Predsjednik Demokratskog saveza Dardanije, Nexhat Daci naveo je da Kosovu danas nedostaje jedan lider kao što je bio Rugova.

“Možda bi u ovo vrijeme trebali da imamo jednog lidera kao što je bio dr. Ibrahim Rugova, zato što smo na raskrisnici i potrebno nam je naglašeno jedinstvo”, kazao je Daci.

Kao dio političkog nasljeđa Ibrahima Rugove, smatra se njegovo angažovanje na jačanju Kosova kao zakonske i demokratske države, uključene u porodicu evropskih zemalja, te u stalnom prijateljstvu sa SAD-om.