POSLJEDNJA VIJEST

18:52 Policija i lječnička ekipa je potvrdila brojku od tri žrtve u demonstracijama ispred rezidencije premijera. Tokom izgreda život je izgubio Ziver Veizaju  iz Gjirokastre, druga žrtva je iz Dibra i sumnja se da je Zyber Veizi, dok se još nezna identitet treće žrtve. Vijest je za medije obznanio ljekar Sami Koçeku, prema kojem su žrtve podlegle ranama op malokalibarskog oružja.


18:02 Posljednji izvještaji sa terena je da su se demonstranti razišli ali policija je i dalje ispred rezidencije.

17:45 Ljekari Vojne bolnice u Tirani su potvrdili da je ranama podlegla i treća žrtva koja je dovedena sa demonstracija. Lječnički tim je potvrdio da su sve tri žrtve izgubile život od vatrenog oružja.

17:20 Lječnici su potvrdili da je još jedna osoba podlegla ranama.

17:00 Identifikovana je jedna od današnjih žrtava ispred rezidencije premijera Berishe u Tirani. Plocija je obavjestila da se radi o Ziver Veizaju  iz Gjirokastre, starom 60 godina, koji je preminuo u Vojnoj bolnici.

On je pristigao u Urgentni centra teško ranjen i od zadobijenih ozlijeda preminuo.

Izvori iz bolnice javljaju da je osoba koja je preminula bila pogođena pištoljem iz neposredne blizine.



U Tirani je došlo do sukoba policije i građana na demonstracijama. Prema prvim informacijama ima dvoje poginulih, a ranjeno je i četiri policajca i 11 demonstranata.





Organizator protesta kojima prisustvuje oko 20.000 ljudi je Socijalistička partija, koja zahtjeva ostavku premijera Sali Berishee i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Do sukoba je došlo ispred rezidencije premijera Berishe, kada su demonstranti počeli da bacaju kamenje, štapove i kišobrane na policajce koji su uzvratili suzavcem i vodenim šmrkovima, javile su agencije.

Organizatori vjeruju da će okupiti još mnogo veći broj nezadovoljnih građana. Pristalice opozicije gađale su policajce kamenicama i drugim predmetima, na šta je policija odgovorila suzavcem i vodenim topovima da bi rasturila skup.

Demonstranti nose transparente sa parolama "Dolje Berisha!" i "Dojle vlada!", situacija je napeta, a protestu se iz okolnih ulica pridružuju nove grupe građana, javlja reporter AFP-a.

Lider Socijalističke partije Edi Rama, koji je istovremeno i gradonačelnik Tirane, pozvao je demonstrante da ne pribegavaju sili i da izbjegnu provokacije i nasilje.

Danas se oglasila i američka ambasada u Tirani, koja je pozvala građane da na protestima budu "mirni i konstruktivni", i istovremeno je osudila oštru retoriku koju su albanski političari koristili uoči demonstracija u međusobnom optuživanju.

Poslije nedavnog otkrića da je potpredsednik vlade Ilir Meta pokušao da uzme mito od 700.000 eura kako bi namjestio jedan posao, opozicija je optužila vladu da je korumpirana i traži da premijer Berisha podnese ostavku.

Socijalisti su na protestni skup pozvali prošle sedmice, odmah nakon ostavke zamenika premijera Ilira Mete koji ju je podnio zbog umješanosti u jednu korupcionašku aferu.

Ambasada SAD u Tirani uputila je jutros apel za "poštovanje institucija, države i prava" i ocjenila da su "neprihvatljivi" retorika i jezik "nekih političkih rukovodilaca".

Lider socijalista Edi Rama odgovorio je da cilj opozicije nije da preuzme vlast silom i bez izbora.

"Vlada mora da podnese ostavku i da otvori put za prevremene (parlamentarne) izbore. To je jedino rješenje da se zemlja vrati u normalu", dodao je Rama.

Socijalistička partija nikada nije priznala rezultate parlamentarnih izbora održanih u junu 2009. godine, optužujući vlast za izbornu prevaru.