Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo devet pripadnika "Gnjilanske grupe" UÇK na ukupno 101 godinu zatvora zbog, kako kažu "ubistava i kriminalnih radnji nad Srbima i nealbancima" u regionu Gnjilana, u drugoj polovini 1999.


Devet bivših pripadnika "Gnjilanske grupe" je osuđeno zbog ubistva i mučenja do smrti najmanje 32 civila.

Drugi NN pripadnici UÇK-a su od juna do septembra 1999. preduzimali radnje koje su imale za posljedicu smrt 80 civila srpske i nealbanske nacionalnosti, kao i u nezakonitom zatvaranju 153 civila, koji su potom pušteni.

Na po 15 godina zatvora osuđeni su Agush Memishi, Selimon Sadiku i Samet Hajdari.

Na po 10 godina zatvora osuđeni su Nazif Hasani, Burim Fazliu, Faton Hajdari i Ahmet Hasani, a na po osam godina osuđeni su Ferat Hajdari i Kamber Sahiti.

Optuženi koji su u pritvoru ostaće tamo do pravosnažnosti presude, dok je optuženima koji su krajem 2010. godine pušteni iz pritvora produžena mjera zabrane napuštanja prebivališta u Preševu.

Sud je 29. decembra 2010. godine, poslije završnih riječi, ukinuo pritvor petorici optuženih - Ahmetu Hasaniju, Nazifu Hasaniju, Feratu Hajdariju, Kamberu Sahitiju i Burimu Fazliju.

Sudija Snežana Nikolić-Garotić rekla je da je krivica optuženih nesumnjivo utvrđena na osnovu izvedenih dokaza.

Ona je kazala da su se poslije donošenja rezolucije 1244 jedinice UÇK rasporedile u Gnjilanu i terorisale Srbe i druge nealbance.

Dodala je da je "Gnjilanska grupa" postupala po naredbama komandanata Fazlije Ajdarija, Rexhepa Alija i Shaqira Shaqirija.

Sud je prilikom odmjeravanja kazne, kao otežavajuće okolnosti, uzeo brutalnost optuženih i trajanje izvršenja krivičnih tijela, a, kao olakšavajuću okolnost, uzeo je porodične prilike optuženih.

Snežana Nikolić-Garotić je navela da je propisana kazna za te zločine od 5 do 20 godina i dodala da je optuženi Faton Hajdari u vrijeme izvršenja krivičnog djela imao 16,5 godina, dok Agush Memishi, Burim Fazliu i Samet Hajdari nisu napunili 21 godinu, a ostali optuženi bili su malo stariji i imali su 22 ili 23 godine.

Stranke u postupku imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u roku od 30 dana.

Za zatvaranje, pljačku, mučenje, zlostavljanje, silovanje i svirepa ubistva civila optuženo je 17 pripadnika nekadašnje UÇK-a, od kojih su osmorica u bekstvu i njima se sudi u odsustvu, dok se devetorici sudilo u Beogradu.