Kad Amerikanci u borbi protiv talibana u Afganistanu poduzmu krajnje mjere, onda se dogodi Tarok Kolache, selo koje je pretvoreno u prah bombardovanjem iz vazduha.


Kako se pretvaranje čitavog sela uklapa u američku strategiju borbe protiv pobunjenika, opisuje Paula Broadwell koja je završila vojnu akademiju West Point i koja radi na biografiji američkog generala Davida Petraeusa, prenosi Wired. Jedan od njegovih podređenih zapovjednika, pukovnik David Flynn je 6. oktobra prošle godine navodno je naredio doslovno "brisanje sa lica zemlje" spomenutog sela raketama i bombama.





Petraeus, koji Amerikancima predstavlja ikonu u borbi protiv pobunjenika u Afganistanu, rješava probleme sa začuđujućim nivoom nasilja, piše Wired. Do brisanja Tarok Kolachea sa lica zemlje došlo je nakon što su Flynnove jedinice duže vrijeme bile pod neumornim napadima pobunjenika, za koje su vjerovali da proizvode bombe kućne izrade upravo u tom selu.

Isto tako, vjerovali su kako je talibanska politika zastrašivanja iz sela potjerala sve civile pa je Flynn naredio opšto bombardiranje. Prije toga, američke su snage dvaput neuspješno pokušavale ući u selo čija je okolina potpuno minirana, piše Dnevnik.hr. Broadwell navodi kako su vojnici koji su pokušali ući u to selo opisivali pokušaje kao "siguran odlazak u smrt", prenosi Wired.

U bombardovanju su se koristile rakete zemlje-zemlja, te avioni A-10 i B-1. Ukupno je upotrijebljeno 25 tona raketa i bombi, a konačan rezultat po službenom izvješću američke vojske bio je "no civcas" (Bez civilnih žrtava). "Prema procjeni zapovjednika, napušteno selo nije bilo vrijedno zauzimanja. Da i sami izgubite nekoliko vojnika, možda biste jednako razmišljali", pojasnila je Broadwell u poruci na Facebooku.