Izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Urlike Lunacek je u svom izvještaju podnijetom Evropskom parlamentu istakla da su na decembarskim i u ponovljenim izborima u januaru na Kosovu uočena tehnička poboljšanja, ali je bilo i ozbiljnih propusta.

Izvjestilac EP Lunacek podržava zahtjeve da se na Kosovu stvori vlada "čistih ruku", što znači da u njoj ne smeju da budu ljudi protiv kojih se vodi istraga pošto su osumnjičeni za kriminal i korupciju.
 
Ona smatra da bi švicarski senator Dick Marty i njegovi saradnici trebalo da dokaze koje posjeduju o Kosovu daju EULEX-u. Ali sve pomenute licnosti u tom izvještaju trebalo bi da sarađuju kako bi se stvar razjasnila do kraja, smatra ona.
 
Ulrike Lunacek podržava približavanje Beograda Evropskoj uniji, ali kaže da bi Srbija prije toga morala da prizna Kosovo.
 
"Sigurno je da ubuduće neće biti primljena neka zemlja (u EU) koja ne priznaje neku drugu državu. Toga sigurno neće više biti poslije Kipra, pošto sam sigurna da je Evropska unija naučila tu lekciju", kaže izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Lunacek.
 
Prije prijema Srbije u EU, i sticanja statusa kandidata, Beograd mora da ispuni i neke druge zahtjeve, prije svega da u potpunosti saradjuje sa Haškim sudom za ratne zločine, smatra ona.