Da nije bilo darežljivih Srba, ne bi bilo ni prvog kineskog stealth aviona "Chengdu J20"! Hrvatski penzionisani admiral Davor Domazet Lošo tvrdi da je za radare nevidljivi avion napravljen na osnovu dijelova američkog "Noćnog sokola F117" koji je oboren za vrijeme NATO bombardovanja, iznad sela Buđanovci u Srbiji.


"Kada je nad Vojvodinom sasvim slučajno srušen F117, radarima nevidljivi lovac, Kinezi su preplavili to područje i otkupili od seljaka dijelove aviona. Samo dva ili tri dana poslije, raketirana je kineska ambasada u Beogradu, a to se sigurno nije desilo slučajno ili greškom. Kinezi su vjerovatno dijelove srušenog aviona iskoristili kako bi reverzibilnim inženjeringom došli do dijela tajne "stealth" tehnologije, koju su u to vrijeme imali samo Amerikanci", kaže Lošo, prenosi srbijanski "Alo". Iako je Domazet u penziju otišao sa mjesta načelnika vojne obavještajne službe 2000., srpski stručnjaci ne vjeruju u njegove navode.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je ta tvrdnja toliko nevjerovatna da ne vrijedi trošiti riječi na nju.

"Kinezi nisu dolazili u Buđanovce. Domazet priča o nečemu sa čim nije imao kontakta i dovodi u vezu dva događaja koja nisu povezana. On je čak i u Hrvatskoj zaboravljen i ovo je možda njegova prilika da se nakratko vrati u medije", kazao je Radić za "Alo".

Novinar i vojno politički komentator Milovan Drecun kaže da je riječ o nagađanju.

"Ma to nema veze. Kompletan avion je izložen u Muzeju vazduhoplovstva. Kinezi uopšte u to vrijeme nisu bili na licu mjesta i nisu dolazili u jedinicu. U 250. raketnoj brigadi, jedinici koja je oborila F117, tada je bio jedan ruski oficir, ali samo kao posmatrač i ništa više od toga. taj događaj je uticao na Ruse da vrate raketni sistem "neva" u upotrebu i da ga modernizuju. Rusi su možda mogli da dođu do toga, ali Kinezi nisu ni bili tamo. Ne znam da li je naša služba nešto davala, ili Muzej vazduhoplovstva, ali prilično sam siguran da Domazet nagađa. Vjerovatnije bi bilo da su Kinezi od Rusa dobili tu tehnologiju", tvrdi Drecun.

Zoran Milićević, zamjenik direktora Muzeja vazduhoplovstva, za "Alo" navodi da je priča hrvatskog admirala zlurada.

"Iz Muzeja niko ništa nije odnio. Dolazili su i Kinezi i Amerikanci i ostali, ali nije moguće da neko na osnovu gledanja eksponata može da osvoji stealth tehnologiju", kategoričan je Milićević.

Inače, Kina je svijetu nedavno prikazala J20, i to dok je u toj zemlji boravio američki sekretar za odbranu Robert Gates. Koliko su Kinezi spremni da izdvoje za novotarije u ratnoj tehnici govori i cijena razvoja "stealth" aviona. Američki stealth avion "F22 raptor" košta oko 150 miliona dolara, a procjenjuje se da su troškovi razvoja "stealth" aviona oko 10 milijardi dolara. Osim Amerikanaca i Kineza, "stealth" tehnologiju u avijaciji koriste i Rusi, koji su prošle godine prikazali svoj "Suhoj T50".

24sata.info