Turski hirurg Jusuf Sonmez, osumnjičen da je igrao ključnu ulogu u ilegalnoj trgovini organima na Kosovu, izjavio je da nije znao ništa o načinu na koji su ti organi dolazili od donatora.


Sonmez je, u intervjuu za londonski “Times”, odbacio optužbe da je u klinici “Medicus” vršio transplantancije bubrega za koje su novi pacijenti plaćali i do 100 hiljada eura, preneo je BBC.

On je priznao da je od kraja 2007. godine 10 mjeseci radio kao savjetnik i hirurg u privatnoj klinici “Medicus”, kod Prištine, ali je rekao da je za to vrijeme izvršena samo jedna transplantacija i da ništa nije znao o navodnoj ilegalnoj trgovini. Sonmez je, takođe, izjavio da se nikada nije sreo s pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova, koje je izvjestilac Savjeta Evrope, švicarski senator Dick Marty, optužio da su ubijali Srbe i prodavali njihove organe.

“Times” primećuje da je doktor Sonmez u Turskoj na lošem glasu još od 1998. godine, kao i da je više puta hapšen pod sumnjom da je vršio ilegalne transplantacije. Turski mediji ga nazivaju “doktor Frankeštajn”.