Premijer u ostavci, Hashim Thaçi službeno je zatražio pokretanje istrage zbog optužbi Dicka Martyja.

U pismu upućenom generalnom sekretaru Savjeta Evrope, premijer je izrazio spremnost da pomogne u tom procesu. Ali napominje da bi istragu trebao da obavi EULEX. U tom slučaju, ministar čeka zeleno svjetlo iz Bruxella, piše Express.

Ministar je poslao pismo upućeno Thorbjornu Jaglandu, generalnom sekretaru Savjeta Evrope, gdje je pozvao “sve nadlježne organe, posebno, EULEX, da učine sve što je moguće kako bi otkrili što se dogodilo" .

U pismu koje je napisano 13. ovog mjeseca, traži se otvaranje istrage zbog optužbi Dicka Martya, a koje je uputio ministar Thaçi.

"Pišem vam ovo pismo kao odgovor na izvještaj Skupštine na" nehumani odnos prema ljudima i ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu ", pripremljen od strane izvjestitelja Savjeta Evrope, senatora Dicka Martyja. S obzirom da nacrt izvještaja sadrži niz ozbiljnih optužbi, vjerujem da ove izjave ne trebaju ostati bez odgovora. Iz tog razloga, kao čovjek i kao premijer Republike Kosova, koristim ovu priliku kako bi pozvao sve nadlježne vlasti, posebno EULEX, kako bi učinili sve što je moguće da otkriju što se dogodilo”, napisao je Thaçi.

"Mislim da je od velike važnosti da istraga počne što prije”, navodi se u pismu koje potpisano od strane Thaçija. Premijer u ostavci je ponudio saradnju i Vlade Kosova, kad istraga bude počela.

“Nudim sve garancije da će kosovska vlada u potpunosti surađivati u vezi s istragama koje će EULEX predvoditi” stoji dalje u pismu.

/Telegraph /