Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi izjavio je da svi koji posjeduju registarske tablice s gradovima Srbije mogu bez problema ući na Kosovo.


Prema njegovim riječima, moraju da posjeduju saobraćajnu dozvolu, a ne samo potvrdu kakvu je imao novinar Živojin Rakočević, jer ona može da bude falsifikovana.

Novih tablica MUP-a Srbije na centralnom Kosovu gotovo i da nema, a politički predstavnici Srba vjeruju da će uskoro da riješe problem.

Nove automobilske tablice MUP-a Srbije na Kosovu su rijetkost, dok vozila s nazivima kosovskih gradova nema.

„Na teritoriji opštine Gračanica nije zabiljležen ni jedan slučaj. Policijski službenici su u obavezi da svakom primećenom vozilu sa novim tablicama na kojima su oznake kosovskih gradova, oduzmu tablice i napišu saobraćajnu kaznu. Što se tiče registarskih tablica sa oznakama srpskih gradova, primećene su u manjem broju, ali prema njima nemamo nikakve zakonske obaveze“, kazao je Rama Kryeziu, zamjenik komandira stanice policije u Gračanici.

U Gračanici i okolnim selima najviše je vozila sa tablicama koje izdaje MUP Srbije. Oni uglavnom kažu da će svoja kola voziti dok im ne istekne registracija, a ukoliko ne budu mogli ponovo da ih registruju, neće ih ni koristiti. Međutim, onima koji voze automobile sa tablicama gradova na Kosovu nije svejedno.

Odlukom MUP-a Kosova od utorka, vlasnici vozila s novim registarskim oznakama MUP-a Srbije sa oznakama kosovskih gradova, mogu na Kosovo, ali sa privremenim tablicama. To je ista mjera koja važi i za vlasnike vozila sa kosovskim tablicama ako žele u neki grad u Srbiji.

„Ne znam šta više misle s tim tablicama, i jedni i drugi. Najbolje da puste nek idu svi slobodno i sa kosovskim i sa srpskim tablicama“, kaže jedan građanin Gračanice.

Podsjetimo, prošle nedjelje, od strane ministra Bajrama Rexhepija, donijeta je Uredba o oduzimanju novih tablica MUP-a Srbije sa oznakama kosovskih gradova, a potom su za iste uveli probne tablice.