Misiji EU za sprovođenje zakona na Kosovu, EULEX, još nije dobila odgovor izvjestioca Saveta Evrope Dicka Martyja.


EULEX je zahtjevao od Martyja da misiji stavi na raspolaganje dokaze i informacije o tvrdnjama da je "Drenička grupa", na čelu sa Hashimom Thaçijem, odgovorna za trgovinu organima.

Ta misija je od Martyja tražila dokaze i da je Thaçi glavni odgovorni za šverc droge i oružja prije, za vrijeme i poslije rata na Kosovu.

"EULEX je uputio pismo Martyju u kome smo zatražili da tužiocima EULEX-a uputi informacije ili sumnje koje je iznio u svom izvještaju. Činjenica je da mi još od njega čekamo odgovor. Bilo bi nezrelo da dajemo ishitrene izjave o tome da li će EULEX pokretati istragu ili ne", rekla je listu “Koha ditore” portparol Euleksa Karin Limdal.

Švicarac Marty je prije mesec dana objelodanio izvještaj, a potom je uslijedilo pismo EULEX-a za dostavljanje dokaza i informacija na osnovu kojih je izvještaj sačinjen.

"Dobili smo vaš zahtjev", bio je jedini odgovor koji je kancelarija švicarskog izvjestioca dostavila EULEX-u, navela je Limdal.

U EULEX-u i dalje očekuju odgovor od Martyja koji nije ni potvrdio, niti negirao da li može da pošalje bilo koji dokaz, očcekujući da će se nakon zasjedanja Saveta Evrope 25. januara znati više o sudbini njihovog zahtjeva.