Zvaničnici Srbije na sjeveru Kosova pozvali su pripadnike Policije Kosova da ne sprovode odluke Vlade Kosova i da se "odrede kom narodu i državi pripadaju".


Oni su rekli da građani treba da "imaju povjerenje u rukovodstvo koje će sve probleme rješavati mirnim, demokratskim i političkim sredstvima“.

"Kapetan Nenad Đurić je za nas, rukovodstvo i građane Zvečana, i dalje komandir policiske stanice i nijedan drugi neće biti prihvaćen od stanovništva", rekao je predsjednik Opštine Zvečan Dragiša Milović.

Prema njegovim riječima, lokalne samouprave na sjeveru Kosova ranije su usvojile zaključke prema kojima u tom području "odluke Prištine nisu prihvatljive" i da se priznaju "samo država i Vlada Srbije".

"U vrijeme kada se očekuju pregovori Beograda i Prištine oni pokušavaju da jednostranim političkim odlukama nametnu rješenje. Mi smo to prepoznali i nećemo ih prihvatiti", rekao je Milović.

Milović je odbacio su mogućnost da Srbi prihvate probne tablice koje bi zamenile zabranjene nove tablice MUP-a Srbije sa oznakama kosovskih gradova.

"Naš stav je jasan, ako pripadnici Policije Kosova oduzmu još jedne srpske tablice na sjeveru Kosova, prekinućemo saradnju s njima", nastavio je.

Takođe je pozvao EULEX da se odredi po pitanju tablica i pokaže da je "statusno neutralan što do sada nije bio".