Članovi posmatračke misije EU na sastanaku Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta iznijeli stav da je na kosovskim izborima bilo prevara i prijetnji. Na tom sastanku je konstatovano da stvari na Kosovu moraju da se mijenjaju.

Na sastanku, održanom sinoć u Strazburu, gdje je u toku plenarna sjednica EP, članovi misije koji su pratili izbore na Kosovu bez izuzetka su konstatovali da je bilo prijetnji i prevara tokom izbora, kako u decembru, tako i tokom ponovljenog glasanja u više opština u januaru.

Tim povodom, izvjestilac EP za Kosovo i članica posmatračke misije Ulrike Lunaček rekla je da stvari na Kosovu treba da se mijenjaju.

Na primedbu jednog poslanika, koji je pomenuvši izvještaj Savjeta Evrope i švicarskog senatora Dicka Martyja, rekao da se možda Evropa zaletjela priznajući Kosovo, Lunačekova je odgovorila da sada nije riječ o pitanju nezavisnosti, već, kako je navela, radimo s onim što imamo.

Ona je povodom Martzjevog izvještaja dodala da treba imati dokaze i ne mješati stvari, kao i da se nada da će Spoljnopolitički odbor o ovom izvještaju raspravljati u prisustvu samog Dicka Martyja.