Alijansa za budućnost Kosova nije promjenila svoje prethodne pozicije u odnosima oko moguće koalicije sa Demokratskom partijom Kosova, izjavio je njen potpredsjednik, Ahmet Isufi. Prema njegovim riječima oni nisu ušli ni u kakav razgovor o podjeli vlasti sa Thaçijevom PDK, piše "Zëri".


Što se tiče posjete visoke delegacije AAK-a u Hagu, to je bila samo rutinska posjeta prema procedurama Tribunala, naglasio je Isufi, gdje Ramusha Haradinaja mogu posjetiti najbliži i prijatelji, kao i njegove kolege.

Sve zapise o sporazumu u načelu između AAK i PDK Isufi je okarakterisao kao nagađanja i ništa više.

"Nema pomaka u pregovorima ", rekao je Isufi, ponovivši da informacije o zbližavanju AAK s PDK su samo dio medijskih članaka i ništa više.

Dužnosnici AAK ne vjeruju ni u analize niti upozorenja o eventualnoj koaliciji sa PDK, u kojoj će izgubiti nekoliko vojih ljudi, kao što su Blerim Kuçi i Burim Ramadani. Jedan dužnosnik AAK izjavio je da ovakva vladina koalicija, koja nije odobrena od AAK-a, može jedino se pretpostaviti da van partije budu Melihate Tërmkolli, Naim Rrustemi i Driton Tala, koji su se priključili kasnije AAK-u i imaju jednu vrstu "konceptualnog sukoba", da se uključe u koaliciju s PDK.

Ipak, osim pisanja medija, i dvojica dužnosnika AAK-a, Naim Maloku i Haki Shatri nisu odbacili mogućnost koalicije sa PDK...
S druge strane dužnosnici PDK nastavljaju i dalje šutjeti o sastavu buduće vlade.

Jedan visoki zvaničnik PDK, rekao je za "Zëri" koji je želio ostati anoniman da opcije ove partije nisu samo fokusirane na koaliciju sa AAK-om. On je izjavio da je PDK u principu osigurao gotovo 20 glasova od manjina. Takođe ne negira da je sa AKR-om Behgjeta pacollija došlo do nekih nevolja, jer ova stranka ne želi koaliciju PDK-AAK i AKR, već samo PDK-AKR ...