Kosovo napreduje na evropskom putu "korak po korak"

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barrosoizjavio je danas nakon susreta sa premijerom Hashimom Thaçijem da je ova nedjelja presudna za napredak Kosova i Srbije na evropskom putu.

"Ovo je ključna godina, ali i ključna nedelja u ovoj godini", rekao je Barroso uoči pete runde razgovora Thaçija sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem koja će početi danas u Briselu.

Barroso je izrazio očekivanje da će ova runda proteći u istom konstruktivnom duhu kao prethodne i da će dovesti do napretka u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

"Rezultati dijaloga su od ključne važnosti za proces evrointegracije, kako za Kosovo, tako i za Srbiju", istakao je predsjednik EK.

On je, međutim, zatražio od Thaçija da se intenzivnije angažuje na sprovođenju reformi i borbi protiv organizovanog kriminala, kao i da primjeni preporuke Komisije u vezi sa viznom liberalizacijom.

Barroso je ocjenio da Kosovo napreduje na evropskom putu "korak po korak", uprkos činjenici da ga pet članica EU nisu priznale, i da postoji realna šansa da u junu počne pregovore o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"SSP je u skladu sa sadašnjim statusom Kosova", istakao je on.

Thaçi je uoči dijaloga sa Dačićem rekao da je svjestan da je normalizacija odnosa sa Srbijom “nešto što duguje budućim generacijama” i istakao da je Kosovo sa svim drugim susjedima u dobrim odnosima.

Upitan dokle je spreman da ide u vezi sa statusom sjevernog Kosova Thaçi je odgovorio da situacija na sjeveru "nije kao u drugim dijelovima Kosova".

"To pitanje ne može rješiti bez normalizacije odnosa sa Srbijom", rekao je on.

Thaçi se nakon sastanka sa Barozom sastaje sa predsjednikom Evropskog savjeta Hermanom van Rompejem, a u rano popodne ga očekuju razgovori sa Dačićem u kabinetu visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton.