Ranko Momić, pripadnik formacije "Šakali", koji je sudjelovao u ubistvu 44 Albanaca u Qyshku, opština Peć, uhapšen je Crnoj Gori, saopštilo je u ponedjeljak srpsko Tužilaštvo za ratne zločine.


U slučaju protiv Toplice Miladinovića i osam članova "Šakala", stoji da je Momić u maju 1999. godine sudjelovao u ubistvu Hakije i Selima Gashi i masovnom ubistvu 11 albanskih civila, kao vođa grupe, koji je takođe sudjelovao u paljenju kuća i protjerivanju familija iz Qyshka.

"Momić je također sudjelovao u otimačini novca, automobila, zlata, satova i drugih predmeta i protjerivanje mještana sela, s ciljem iseljavanja za Albaniju", stoji u optužnici, a prenosi FoNet.

Očekuje se da će crnogorske vlasti danas predati Momića Srbiji.

Inače, protiv Miladinovića i osam drugih ljudi u Beogradu se održava ključni postupak suđenja za ratne zločine u selu Qyshk.

Ovo je drugi slučaj hapšenja  jednog od bivših članova "Šakala" u Crnoj Gori. U decembru prošle godine u Podgorici je uhapšen Milojko Nikolić, koji je, na temelju sporazuma između Srbije i Crne Gore, bio je izručen Beogradu. Protiv Nikolića je podignuta ista optužnica kao i protiv Momića.