Iako je bilo najavljeno u medijima da će švicarski parlamentarac Dick Marty predstaviti svoj izvjestaj zastupnicima u Odboru za vanjsku politiku u Europskom parlamentu, to neće dogoditi danas ili sutra.


Koha Ditore saznaje iz izvora bliskim Europskom parlamentu da je Dick Marty odbio zahtjev da se 17 ili 18. januara pojavi pred institucijama EU-a, tvrdeći da "je previše zauzet."

Umjesto toga, on je najavio da će govoriti pred Odborom Europskog parlamenta na ročištu u februaru.

Neki izvori u EU kažu da Marty nije prihvatio poziv za raspravu s europskim zastupnicima ove sedmice zbog  vjerojatnih njrgovih kalkulacija, jer će najprije 25. januara uslijediti rasprava u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, gdje on očekuje eventualnu podršku o njegovom kontradiktornom izvještaju, gdje se navodi trgovina  ljudskim organima. Marty, kako ističe isti izvor, pred Europskim parlamentom očekuje jače pozicije.

Europski parlament je institucija Europske unije i nema veze sa Vijećem Europe, koje je više jedne opšte pan-evropsko tijelo, koje se uglavnom bavi ljudskim pravima.

U Generalnoj skupštini Vijeća Evrope, Dicku Martyju će, kako se predviđa, biti lakše dobiti podršku nego u Europskom parlamentu, za njegov izvještaj.

Rusija ima velik broj zastupnika u Generalnoj skupštini Vijeća Europe, dok se Marty na raspravi sigurno imati podršku i predstavnika Srbije i nekih drugih država.