Šef Euleksa Ives de Kermabon razgovarao je danas sa predsjednikom i premijerom Kosova Fatmirom Sejdiuom i Hashimom Thaçijem povodom godinu dana rada te misije Evropske unije.

Opšta je ocjena da je tokom godinu dana saradnje Eulexa sa kosovskim institucijama bilo uspjeha u uspostavljanju vladavine zakona. 

Tokom prve godine rada pravosudno-policijske misije EU na Kosovu poboljšan je pravosudni sistem, rad policije i carine, ocjenio je šef Eulexa. On je rekao da postoji dobra saradnja sa kosovskim vlastima dok je rad ove misije pokazatelj da je Brisel privržen Kosovu. 

“Odluka 27 zemalja članica EU da pošalju misiju na Kosovo govori o zalaganju EU za perskpektivu i evropsku integraciju Kosova”, rekao je Kermabon.  

Kao najveći uspjeh on je naveo to što je pravosudno odjeljenje te misije do sada obradilo više od 1 000 predmeta i da je donjelo 45 presuda. Dalje identifikovani su posmartni ostaci 80 nestalih lica i predati porodicama. Od prisustva Eulexa na graničnim prijelazima na sjeveru Kosova smanjen je procenat krijumčarenja. 

Misiju čini oko 3000 pripadnika, od toga je oko 1900 međunarodnih i 1100 kosovskih policajaca, sudija i tužilaca. Za prvih 16 mjeseci rada Eulexa, EU je izdvojila 205 miliona evra. Na sastanku Kermabona sa kosovskim liderima ocjenjeno je da je saradnja neophodna kako bi se stvorio ambijent u kome vladaju red i zakon. Predsjednik Sejdiu je rekao da je ključna bila saradnja kosovskih institucija i Eulexa. 

“Mi smo zajedno postigli pozitivne rezultate. Podržavamo Eulex i to je važno za dalji razvoj Kosova kao nezavisne države”, rekao je Sejdiu. 

Kosovski Srbi su se pre godinu dana protivili dolasku Eulexa, jer je ona bila predviđena Planom Martija Ahtisarija o nezavisnosti Kosova. Međutim danas je ova misija raspoređena na cijelom Kosovu, a počela je saradnja i sa policijom Srbije. 

Pravosudno-policijska misija Euleks je zadužena za tri oblasti - pravosuđe, policiju i carinu. Misiju čini oko 3000 pripadnika, od toga je oko 1900 međunarodnih i 1100 kosovskih policajaca, sudija i tužilaca. Za prvih 16 mjeseci rada Eulexa, EU je izdvojila 205 miliona eura.

Izvor: RSE