Albanski premijer Sali Berisha i vršilac dužnosti predsjednika Kosova Jakup Krasniqi optužili su u Tirani, izvjestioca Vijeća Evrope Dicka Martyja za rasizam.


Njih dvojica su se sastali radi konsultacija uoči Martyjevog svjedočenja pred Komitetom za spoljne poslove EP, koje je zakazano za utorak.

"Puna istraga EULEX-a i Haškog tribunala je najbolji odgovor na zapaljiv i rasistički izvještaj Dicka Martyja. Marty je rasista, koji je Albance opisao kao kradljivce bubrega i Jevreje kao primaoce tih organa“, rekao je Berisha.

Berisha dodaje da Marty mora da da svoje dokaze o navodima koje je iznio i u izvještaju preda EULEX-u i Haškom tribunalu.

„To je za Vijeće Evrope važna obaveza, zakonska i moralna. Podržaćemo rezoluciju, ali ćemo iznijeti rezerve u vezi sa rasizmom Dicka Martyja. Rat za oslobođenje Kosova je jedna od najsvijetlijih strana albanske historije“, navodi Berisha.

Izvjestilac Vijeća Evrope Dick Marty u svom izvještaju je naveo da su sve afere sa krađama organa organizovali isti ljudi, a sudija EULEX-a Jonathan Ratel nedavno je izjavio da su siromašnim ljudima, koji su transportovani na Kosovo, davana lažna obećanja da će dobiti novac za svoje organe, koji su potom prodavani na crnom tržištu.

Doktor Jusuf Sonmez, "glavni hirurg" u operacijama vađenja organa na Kosovu, poznat po nadimcima "doktor vampir", "doktor strvinar", "doktor Frankenštajn", priveden je u Istanbulu zbog sumnje da je izvršio više desetina operacija na Kosovu u okviru međunarodne mreže za koju se vjeruje da je trgovala ljudskim organima, pa kasnije pušten.

Ratel je tokom saslušanja 7 osoba optuženih da pripadaju međunarodnoj mreži trgovine ljudskim organima, uhapšenog Sonmeza označio kao ključnog hirurga u operacijama na privatnoj klinici "Medicus" u Prištini.

Udruženja ratnih veterana UÇK skuplja potpise

Peticiju protiv navoda izvjestioca Vijeća Evrope Dicka Martiya, koji je optužio UÇK i jednog od njenih vođa Hashima Thaçija za trgovinu organima kosovskih Srba, ovih dana potpisuju i Albanci u opštinama Preševo i Bujanovac, prenose mediji.

Potpisivanje peticije organizuju Udruženja ratnih veterana UÇK. U Preševu i Bujanovcu potpisivanje peticije je organizovala organizacija veterana bivše Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Potpisivanje peticije u Preševu i Bujanovcu je javno, a organizatori su preneli da bezbjednosne službe Srbije to ne ometaju. Albanci u opštinama na jugu Srbije potpisivaće peticiju do 15. januara.

Prethodno je potpisivanje peticije organizovano na Kosovu, Albaniji i Makedoniji. Organizacije proizašle iz UÇK su prilikom pokretanja peticije početkom ovog mjeseca navele da je Marti uvrijedio albanski narod.

"Mi, uznemireni građani potpisujemo ovu peticiju kao odgovor na izvještaj Dicka Martiya, kojim on pokušava da ocrni naciju, naše pravo i borbu za slobodu i nezavisnost od totalitarnog režima Srbije", navodi se u tekstu peticije.

Po okončanju potpisivanja peticije, ona će biti upućena Vijeću Evrope.