Centralna komisija za popis stanovništva na Kosovu utvrdila je i odobrila obrasce za registraciju koja će trajati od prvog do 15. aprila ove godine.


Predsjednik Komisije Rifat Blaku izjavio je da su obrasci rađeni godinama, te da su u njihovoj izradi učestvovali kosovski i međunarodni eksperti.

“U izradi su učestvovali domaći i međunarodni stručnjaci, kao i stručnjaci Eurostata. Sadržaj obrazaca je univerzalan, kako na Kosovu, tako i zemljama EU kako bi rezultati bili realni, prihvatljivi, uporedivi sa svim standardima”, rekao je Blaku.

Obrasci će biti štampani na albanskom , srpskom, turskom i engleskom jeziku.

Svi popisivači će nakon treninga, vršiti popis po jedinstevnoj metodologiji na jeziku kojim se popisana osoba služi.

Blaku je rekao da će biti formirane opštinske popisne komisije od devet članova, a popis će se vršiti “od vrata do vrata”, na jeziku kojim se domaćinstvo služi.

“Nadamo se da rezulati neće biti diskutabilni a čitav proceš će biti promatran od međunarodne zajednice”, kazao je Blaku.

On je rekao da će za popis biti izdvojena velika materijalna sredstva a popis će organizovati opštinske komisije.

“Po meni, biće velika greška i propust da se ne iskoristi ova akcija. Biće 100 odsto transparentan. Popis stanovništva je isključivo statističkog karaktera i nema politički karakter. Ne bi trebalao bez obzira na sva događanja, da se ovaj projekat politizuje. Učešćem na popisu popisana osoba će ozakoniti svoje prisustvo na Kosovu i svoju imovinu”, rekao je Blaku.

Upitan kakav će stav Komisija zauzeti ukoliko Srbi na Kosovu, a pogotovu na sjeveru odluče da bojkotuju popis Blaku je rekao da on nema zvanične informacije da će Srbi na sjeveru Kosova to učiniti.

“Tendencije o politiziranju su stalne prilikom svake akcije na Kosovu. Vjerujemo da ćemo ubjediti sve stanovnike da ovim popisom ništa ne gube. Sa druge strane čekaćemo kao Centralna komisija odaziv predsjednika opština, među kojima su Srbi u priličnoj mjeri i čekaćemo njihovo izjašnjavanje”, objasnio je predsjednik Centralne komisije.

On je dodao da u Komisiji ne koriste metod pristiska za popis, ističući da je on dobrovoljan ali istovremeno i obavezan.

“Mi ćemo podijeliti upustva opštinama za organizovanje popisa i čekaćemo njihova izjašnjavanja”, ponovio je Blaku.

Na pitanje kako će biti popisana izbjegla i raseljena lica, Blaku je naveo da je na osnovu preporuka “Eurostata”, pripremljen poseban obrazac za članove intervjuisane porodice koji će ga popuniti sa podacima o kompletnoj porodici, koja unazad 12 mjeseci ne živi na Kosovu i navešće razloge zbog kojih nisu na Kosovu.

Što se tiče popisa imovine onih koji ne žive na Kosovu a nisu je otuđili, Blaku je rekao da je i za tu kategoriju ljudi predviđen aspekt registracije imovine.

Generalno, Blaku je naveo da ukoliko Srbi ne žele da se odazovu popisu, Centralna komisija će zauzeti svoj stav.

“Ali ne trebamo ništa prejudicirati, jer popis nije političkog karaktera. Na svakom obrascu se navodi da su podaci iz registracije isključivo statističkog karaktera i ne smiju se upotrebiti u druge svrhe”, podvukao je Blaku.

Prema riječima šefa Centralne komisije za popis stanovništva, Rifata Blakua, trenutno bi na Kosovu trebalo biti 2 miliona stanovnika, dok 500 hiljada su emigranti, tražitelji azila ili izbjeglice u stranim zemljama.