Korist od dijaloga Prištine i Beograda trebalo da imaju građani i Kosova i Srbije, ali i cijelog regiona, smatra potpredsjednik češke vlade Karel Schwarzenberg.

 
Prema njegovim riječima, u procesu evrointegracija važnu ulogu imaju kriterijumi iz Kopenhagena koji zahtjevaju da svaka zemlja održava dobre odnose sa susjedima.

"To je dijalog kojim treba da se riješe tehnički problemi, od kojeg će svi imati koristi, tako će, polako, moći da dođe i do ostvarivanja napretka u međusobnim odnosima", kazao je Schwarzenberg.

Na pitanje da li evropske integracije zapadnog Balkana, dovoljno brzo napreduju, ministar je rekao da "taj proces, ipak, ide napred, ide svojim tokom".

"Jedna zemlja za drugom polako idu ka EU. Neka napreduje brže, neka sporije, ali proces traje. Voz nastavlja da se kreće, ponekad manjom brzinom, ali je u hodu. Što je najvažnije, nije stao", kazao je on.

"Dok je Češka predsjedavala EU, ponegdje bih čuo da bi poslije prijema Hrvatske proces evropskih integracija trebalo da se zaustavi. Ideja proširenja, međutim, hvala bogu, nije zaustavljena", istakao je ministar.