Kfor je negirao informacije da će američki vojnici preuzeti odgovornost na sjeveru Kosova od francuskih vojnika.

Glasnogovornik Kfora, Hans Dieter Wicher, demantovao je da će grupa američkih vojnika u martu biti raspoređena na sjeveru Kosova.

"U stvari, naredna Višenacionalna borbena grupa - Istok, kojom komanduju Amerikanci, a koju sačinjavaju vojnici više od deset nacija, nema određene odgovornosti“, rekao je on.

“Oni mogu da se smjeste svuda po Kosovu, ali služe na osnovu operativnih potreba i pod komandom su komandanta Kfora, general-majora Erharda Bühlera. On odlučuje o tome ko će djelovati na sjeveru ili drugim mjestima na Kosovu", rekao je Hans Dieter Wicher danas prištinskim medijima.

Takođe, po riječima Wichera, što se tiče operativnih potreba, treba uzeti u obzir da će u kampu u Novom Selu (kod Vučitrna ), na sjeveru Kosova, biti smještene trupe francuskog, marokanskog i njemačkog kontingenta koji će, ako bude bilo potrebe, djelovati na sjeveru Kosova.

Prije dva dana prištinski mediji su prenijeli da će na Kosovo do marta biti raspoređeno oko 450 pripadnika američke nacionalne garde iz Nju Meksika, te da se očekuje da oni budu locirani na sjeveru Kosova.

Za tu grupu američkih vojnika prošlog vikenda je u centru “Las Kruces“ pripređena počast prije polaska na Kosovo.

Portparol nacionalne garde, pukovnik Jameson Herrera, rekao je da je broj pripadnika garde koji će biti poslat na Kosovo veći nego broj pripadnika iz Nju Meksika koji su ranije odlazili na Kosovo.

Poslednjih godina, pripadnici nacionalne garde Nju Meksika smješteni su na Kosovu, u Avganistanu, Iraku i na Kubi.

Mediji u Prištini su prenijeli da se očekuje da pripadnici garde preuzmu odgovornost na sjeveru Kosova, od francuskih vojnika.