Ministar u ostavci policije Kosova Bajram Rexhepi izjavio je da su izveštaji o nasilju prema svjedocima i kriminalu na Kosovu "gluposti i insinuacije".

Tvrdnje izvjestioca Saveta Evrope Žan Šarl Gardeta da na Kosovu nisu zaštićeni svjedoci predstavljaju "gluposti, koje više ne želim da komentarišem", rekao je Rexhepi.

On je za nalaze drugog izvjestioca SE, Dicka Martya, o trgovini organima nazvao "insinuacijama" i "pričom za malu djecu".
Rexhepi je, u izjavi FoNetu, rekao da su živi svjedoci za koje Gardeto tvrdi da su ubijeni i podsjeća da je, "uostalom, to pitanje bilo u nadležnosti UNMIK do 2008. godine".
"Poslije je to postala izvršna nadležnost Euleksa", ukazao je Rexhepi i podsjetio da "policija Kosova niti je imala, niti ima nadležnost u toj oblasti".

Rexhepi smatra i da bi optužbe Martya o trgovini organima "trebalo ispitati jednom za svagda".
"Mi smo tražili ozbiljnu istragu, iako u tom izvještaju nema ničeg realnog", ocjenio je Rexhepi.
Prema njegovoj ocijeni, "priče o prodaji organa su priče za malu djecu".

"Smatramo da bi napokon jedna grupa eksperata trebalo to da ispita jednom za svagda i da se ne bazira na insinuacijama Dicka Martya", rekao je Rexhepi.

On je napomenuo da razgovori Prištine i Beograda ne mogu da počnu prije nego što se formiraju nove kosovske institucije i dodao da ne zna kada će to biti.

"Ne znamo kad će da se završiti izborni proces, niti kada će biti formirane nove institucije. Pre formiranja nove Vlade nema početka pregovora", rekao je Rexhepi.
 
Prema njegovim riječima, Demokratska partija Kosova će formirati novu Vladu zato što je "lider" i zato što ima najviše glasova, ako se isključe rezultati u Mitrovici, gde će se ponavljati izbori.