Beograd je već objavio nove tablice Srbije (SRB) i za sedam regiona Kosova, tablice koje nisu imali većih promjena iz predratnog razdoblja.Region Mitrovice će imati kod KM koji će biti popisani u okviru simbola Republike Srbije, dok Prištinski kod je PR, i Ferizaj UR, itd..

Također, Beograd je povećao broj opšinskih kodova od 41 kao i, uključujući i opštinu na Kosovu, trenutno ima 59 opštinskih koda, javlja VOA.

Već ulicama Kosova, posebice u sjevernoj Mitrovici, u opštinama naseljenim većinskim srpskim stanovništvom koje, kao u Zvečanu, Leposaviću i Zubin Potoku, gdje se život razvija na tempo koji definira Srbija i paralelnih sigurnosnih struktura, vidljive su i nove tablice.

Međutim, vlasti u Prištini, iako nisu uspjeli više od decenije da obavežu građane srpske nacionalnosti da koriste tablice Kosova, međutim, zakleli su se da neće tolerisati korišćenje tablica izdatih u Srbiji na svojoj teritoriji.
Ministar  unutrašnjih poslova u ostavci, Bajram Rexhepi, izjavio je novinarima da će uskoro biti izdato upustvo za nove tablice izdate od strane Beograda, za Kosovo se neće tolerisati.

"Nećemo tolerisati da unutar Kosova građani srpske nacionalnosti koriste tablice izdate u Srbiji, dok je u sjevernom dijelu Mitrovice problematičnije  korištenje mehanizama države Kosovo", kazao je Rexhepi.

Dok je Oliver Ivanović, državni sekretar tzv Ministar za Kosovo u Vladi Srbije, opravdao je izdavanje tablica koji su dizajnirane za Kosovo od strane Beograda. Prema njegovim riječima, dok Srbija nije priznala Kosovo kao državu, to je prirodno da se brine za izdavanje registarskih tablica na Kosovo.

Međutim, Avni Zogiani iz organizacije " Çohu " je upućena kritika u Vladi Kosova, koji je, prema njegovim riječima, ne samo da nije uspio u primjeni tablicama na tim mjestima na Kosovu gdje žive većina Srba, ali jednostavno se nije angažovao da se bavi po ovom pitanju.

/ Telegraph /