Policija Kosova je proces jučerašnji glasanja sa aspekta sigurnosti ocjenila mirnim, bez obzira na neke informacije, izolirane incidente za koje je objavljeno a koji nisu uticali na tok izbornog procesa.


U obavještenju, vezano za izborni proces, stoji da je kosovska policija ranije napravila planove za upravljanje sigurnosnim operacijama tokom procesa, angažirajući gotovo 900 policajaca za provedbu ovog plana.

"Cilj ovog plana je bio očuvanje javnog reda, sigurnosti na nivou države, s posebnim osvrtom na specifične obaveze oko izbornog procesa kako bi se osigurali mir  i sigurnost za sve građane koji koriste pravo glasanja i prijenos izbornog materijala", stoji u obavještenju.

Realizacija policijskog plana započela je u ranim jutarnjim satima u nedjelju ujutro, pružanjem sigurnosti na 62 biračka centra i 185 biračka mjesta u opštinama Skenderaj, Glogovac, Dečani i na jednom biračkom mjestu u Mališevu i Lipljanu.

Među incidentima koje je izvijestila policija je u Komoranu, opština Drenica, kada su oko 10:30 policajci dobili dojavu o nesporazumu, kada su 5 posmatrača jedne političke partije pokušali da uđu unutar centra, ali isti prema komisionerima biračkog mjestu nisu bili na popisu tog biračkog centra.

"Na zahtjev komisionera zatraženo je od strane policijskih zvaničnika da se oni identifikuju i kasnije su od strane kompetentnih osoba CIK-a upućeni na druge dužnosti unutar CIK-a", stoji dalje u obavještenju.

Čak su i u Gornjem Prekazu, opština Skenderaj, policajci obaviješteni da je posmatrač jednog političkog subjekta fizički napadnut (udaren mu je šamar) od strane posmatrača drugog političkog subjekta.

Policijski dužnosnici kažu da su odmah intervenirali na licu mjesta i da se situacija smirila, gdje je pokretanje slučaj ostalo za nakon završetka izbornog procesa.