Građani Albanije počeli su da potpisuju peticiju protiv izvještaja specijalnog izvjestioca Savjeta Evrope Dicka Martija, u kome su iznete teške optužbe za zločine nad Srbima na Kosovu i u Albaniji.


Prema izvještaju agencije ATA, potpisivanje peticije organizovano je ispred Skupštine Albanije i, kako se ističe, "mnogi građani Tirane potpisuju taj dokument".
Peticiju koju je sada potpisiju građani Tirane sačinile su nevladine organizacije na Kosovu - ratni veterani UÇK-a, familije mučenika i porodice ratnih invalida.

Inicijatori ove akcije su uvjereni, kako izvještava agencija, da će "potpisivanje peticije velikog broja Albanaca spriječiiti prihvatanje ovog izvještaja". Najavljuje se, takođe, da će peticija biti upućena i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

U izvještaju Martyja, koji je krajem decembra prihvatio Odbor za pravna pitanja Savjeta Evrope, izneti su podaci o zločinima nad Srbima i nealbancima, koji su ubijani u logorima u Albaniji, a njihovi organi vađeni i prodavani.

U Albaniji su energično odbacili te optužbe kao neosnovane i izrazili sprenost za saradnju u istrazi. Premijer Sali Berisha je, međutim, u nedavnoj izjavi istakao da "Marty izigrava "drvenog" advokata Srbije.

Izvještaj Martyja o zločinima na Kosovu i u Albaniji naći će se na dnevnom redu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope krajem ovog mjeseca.