Centralna izborna komisija objavila je da je na ponovljenim parlamentarnim izborima u pet opština odziv birača bio 48,9 odsto.

 
Najveći odziv je zabilježen u Glogovcu i Skenderaju, uporištu premijera Hashima Thaçija, gdje je u prvom krugu izbora 12. decembra odziv bio 90 odsto.

Na biračkim mestima u Lipljanu bilo je 53,31 odsto, a na biračkom mjestu u Mališevu 36,36 odsto birača. U opštini Dečani odziv je bio 34,59 odsto od upisanih birača, u Glogovcu 58,68 odsto, a Skenderaju 60 odsto.

Mada su ocjene ponovljenih izbora pozitivne, zabilježen je nestanak struje na nekim biračkim mjestima.

Alijansa za budućnost Kosova osvojila je najviše glasova u Dečanima, dok je Demokratska partija Kosova pobjedila u Skenderaju, Glogovcu i na po jednom biračkom mjestu u Lipljanu i Mališevu.

To su preliminarni podaci Mreže nevladinih organizacija “Demokratija na djelu”, koja je posmatrala ponavljanje izbora.

Ovim rezultatima su potvrđeni rezultati iz prvog kruga kada su u ovim opštinama pobjede odnele iste partije.

Demokratska partija Kosova Hashima Thaçija je saopštila da je zadovoljna ponovljenim izborima i da su oni uspješno organizovani.

Ostale stranke, međutim, imaju pritužbe.

Demokratski savez Kosova (LDK) je ukazao da je tokom izbora nestala struja na nekoliko biračkih mjesta, zatraživši da se na njima ponove izbori. LDK je takođe sopštio da posmatračima te stranke nije bilo moguće prisustvo na nekim biračkim mjestima u Glogovcu, Skenderaju i Dečanima.

Zamjenik predsjednika Alijanse novo Kosovo Mimoza Kusari Lila je kazala da je na izborima bilo dvostrukog glasanja u Dečanima, Glogovcu i Skenderaju.

Aktivista pokreta “Samoopredeljenje”, Visar Imeri, je izjavio da je više puta prećeno posmatračima tog pokreta u Skenderaju i Glogovcu.

Koalicija NVO “Demokratija na djelu” je potvrdila da je u večernjim satima u mnogim biračkim mjestima nestala struja, a da je glasanje nastavljeno uz pomoć sveća, baterija ili uz pomoć policije.

Predsjednica CIK-a, Valdete Daka, je pored svega ocjenila da je učešće građana na izborima bilo zadovoljavajuće i da je izborni proces održan bez problema.

Ambasador SAD u Prištini, Christopher Dell nadgledao je ponavljanje izbora, ocjenivši da je jučerašnje glasanje bilo bolje nego 12. decembra.

Šef Međunarodne civilne kancelarije (MCK) Pither Feith je takođe obišao birališta u Glogovcu i upozorio da ovoga puta neće biti tolerisane prevare i nepravilnosti.