Nove institucije Kosova biće formirane u prvoj polovini marta, navodi se u današnjim izdanjima pisane štampe.

 
Danas se izbori ponavljaju u pet opština, dok je Centralna izborna komisija najavila pripremanje ponavljanja procesa i u Mitrovici, poslije odluke Vrhovnog suda Kosova.

Dnevnik "Koha Ditore" piše da se proces konstituisanja novih institucija odlaže zbog ponavljanja parlamentarnih izbora u nekoliko opština, poslije evidentiranih neregularnosti tokom parlamentarnih izbora 12. decembra 2010.

Dnevnik "Express" navodi da premijer Kosova Hashim Thaçi neće uspjeti da formira novu vladu onako kako je najavio u januaru.

"I zvanični pregovori između političkih partija za formiranje nove vlade mogu početi tek početkom februara", piše "Express" i prenosi mišljenja političkih analitičara koji navode da suštinski pregovori za formiranje koalicije mogu početi tek poslije proglašenja finalnih rezultata izbora.

Politički analitičar Shkelzen Maliqi rekao je da se očekuje i uključenje zapadnih diplomata u ovaj proces.

"Obično su zapadne diplomate dio ovog procesa. I u prošlosti se desilo da bez njih nisu mogli da se postignu sporazumi. Oni će sigurno imati ulogu i ocjeniće koja opcija je pragmatičnija", kazao je Maliqi.

Prema preliminarnim rezultatima, parlamentarne izbore dobila je Demokratska partija Kosova, dok je njen lider Hashim Thaçi najavio da će biti na čelu vlade još jedan mandat.