Rezultati početkom 2014. godine

Evropska komisija najavila je početak izrade rang liste najboljih evropskih univerziteta (U-Multirank) čiji će prvi rezultati biti objavljeni početkom 2014. godine.

Univerziteti će se rangirati na osnovu reputacije profesora, kvaliteta predavanja, međunarodne saradnje, uspjeha u transferu znanja i doprinosa regionalnom razvoju. 
Očekuje se da će oko 500 evropskih univerziteta pristati da učestvuje u tom rangiranju. 
Kako je saopštila Evropska komisija, rangiranje će biti objektivno jer je zasnovano na mjerljivim kriterijumima i podacima. Univerziteti će se rangirati i po specifičnim oblastima kao što su poslovne studije, mašinstvo, elektrotehnika i fizika. 
Evropska komesarka za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade Andrula Vasilu ocijenila je da mnogi univerziteti u EU i dalje predaju po modelima iz 19. vijeka. 
"To je moglo tada, moglo je čak i u dobrom dijelu 20. vijeka. Ali, to više nije dovoljno. Moramo da obezbjedimo kvalitet i upotrebljivo obrazovanje za još više studenata koji dolaze iz različitih okruženja", istakla je Vasilu.
Ona je takođe primjetila da studenti na evropskim univerzitetima ne stiču preduzetničke vještine i znanje potrebno poslodavcima. 
Na osnovu "U-multirank" studenti će moći da odaberu fakultet ili koledž koji je najbolji za njih, a univerziteti će u poređenju s konkurencijom moći da uoče svoje slabosti i dobre strane. Listu univerziteta će napraviti nezavisan konzoricijum na čelu s Centrom za visoko obrazovanje u Njemačkoj i Centrom za politike visokog obrazovanja u Holandiji. 
Za projekat U-miltirangiranja biće izdvojeno dva miliona eura iz Programa cjeloživotnog učenja za 2013-2014. Poznate svjetske liste najboljih univerziteta su Šangajska lista, Times lista 400 svjetskih univerziteta, QS (Quacquarelli Symonds Ltd) top univerziteti i Lajdenska lista. 
Osim tih, veliku pažnju privlače i liste biznis škola kao što su lista Financial Times, BusinešWeek i The Economist.