Stanovnici južnog dijela Sudana danas započinju s referendumom koji će trajati tjedan dana i kojim odlučuju o odcjepljenju od sjevera zemlje.

Hiljade ljudi su tokom noći strpljivo čekali otvaranje birališta u 8.00 sati po lokalnom vremenu u glavnom gradu Južnog Sudana Jubi. Očekuje se da će referendum najveću afričku zemlju podijeliti na dva dijela.

Predsjednik poluautonomne pokrajine Južnog Sudana Salva Kiir rekao je jutros da je referendum o neovisnosti juga povijesni trenutak koji građani Južnog Sudana već dugo čekaju.

Sudanski predsjednik - jedini aktivni predsjednik države optužen za genocid i ratne zločine

Referendum je rezultat mirovnog sporazuma iz 2005. godine kada je završio dvadesetgodišnji građanski rat između sjevernog i južnog dijela zemlje. Situaciju u zemlji dodatno je zakomplicirala pobuna u zapadnoj regiji Darfur. Zbog milijuna ubijenih i izbjeglih sudanski je predsjednik Omar al-Bashir jedini aktivni predsjednik države optužen za genocid i ratne zločine.

Mirovnim sporazumom iz 2005. vođe pretežno muslimanskog sjevernog dijela su obećali da će dopustiti mogućnost osnivanja nove države na jugu, s pretežno kršćanskim stanovništvom.

"Ovo je područje veličine Francuske. Veće od Kenije, Ruande, Ugande i Burundija zajedno, a ima samo 50 kilometara asfalta. Glasački listići prenose se helikopterima, referendum će trajati tjedan dana, a rezultate ćemo čekati najmanje dvostruko dulje", komentirao je američki konzul u Južnom Sudanu Barrie Walkie.