Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Pither Feith kaže da je Kosovu potrebna nova kredibilna i čista vlada, spremna da se suoči sa izazovima.


Feith je rekao da su decembarski parlamentarni izbori održani uglavnom u konstruktivnoj atmosferi, ali da su praćeni neregularnostima.

On je naveo da građani i institucije Kosova, međunarodne institucije i međunarodna zajednica, uključujući i EU, ne mogu da prihvate te nepravilnosti.

"Djelimično ponavljanje izbora koje je naložila Izborna komisija za žalbe i predstavke je jedan od načina da se one (nepravilnosti) isprave. Kosovu je potrebna kredibilna Skupština i Vlada. Da bi imale kredibilnost ove institucije treba da se zasnivaju na poštovanju zakona. To je cilj demokratije, temelj naših osnovnih vrijednosti", naveo je Feith.

On je rekao da će međunarodna zajednica preko misije nadgledanja izbora pratiti šta će se dogoditi na ponavljanju izbora u nedjelju 9. januara, što će imati direktnog uticaja na međunarodni položaj Kosova.

"Politički rukovodioci Kosova imaju posebnu i ličnu odgovornost da preduprede prevare i prijetnje. Kratkoročna korist na štetu međunarodnog položaja Kosova je neprihvatljiva, posebno u vremenu kada je Kosovu potrebna dalja međunardna i evropska podrška", kazao je Feith, navodeći da svi politički činioci na Kosovu treba da doprinesu stvaranju što bolje atmosfere pred ponavljanje izbora.

Odlukom Centralne izborne komisije, na preporuku Izborne komisije za predstavke i žalbe, u nedjelju 9. januara će se u potpunosti ponoviti izbori u opštinama Skenderaj, Glogovac i Dečane i djelimično na po jednom glasačkom mestu i u opštinama Ljipljan i Mališevo.

Vrhovni sud Kosova je, kako je saopšteno u petak, razmatrajući žalbu pokreta "Samoopredeljenje" odlučio da se ponove izbori u 24 od 29 glasačkih centara u Mitrovici.