List Koha ditore piše da je potpredsjednik vlade Srbije Božidara Đelić posjetu Prizrenu za Božić iskoristio da "objavi rat" Srbije za Kosovo.

 
"Iz Prizrena, potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić objavio je rat Srbije za Kosovo i poručio visokim predstavnicima EU da je Kosovo Srbija", piše Koha ditore.

List podsjeća da je vlada Kosova odobrila posjetu Đelića Prizrenu povodom Božića.

Ipak, kako se navodi, Đelić je "iskoristio taj boravak za političke izjave kojima je jasno stavio do znanja da će Srbija nastaviti beskompromisnu borbu za teritoriju".

Vlada Kosova je, s druge strane, kako je prenijla Koha ditore, odlučila da ne komentariše izjave Đelića.

Ministar unutrašnjih poslova u ostavci Bajram Rexhepi na pitanje lista nije hteo da komentariše izjave Đelića rekavši da je "Đelićevu posjetu odobrio zamjenik premijera Hajredin Kuqi".

Koha ditore navodi da ni Kuqi, a ni portparol vlade u ostavci Memli Krasniqi juče nisu odgovarali na telefonske pozive.

Policija Kosova je rekla da je obezbjedila delegaciju Srbije i da je posjeta predstavnika srpske vlade Prizrenu protekla bez incidenata.

"Ne komentarišemo političke izjave. Vlada Kosova je odobrila njegovu posjetu i policija je bila odgovorna za njegovu bezbjednost", rekao je portparol policije Baki Kelani na pitanje Koha ditore o Đelićevoj posjeti Prizrenu.

Đelić je juče u Prizrenu rekao da će Srbija na svaki način podržati obnovu i ponovno otvaranje Bogoslovije u tom gradu da bi u njemu ponovo zaživelo pravoslavlje i srpstvo.

"Politika Srbije prema Kosovu nije se promenila i neće se menjati. Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo. Srbija istovremeno veoma dobro zna da se mora naći rešenje za pitanje Kosova kako bi usla u Evropsku uniju", kazao je potpredsednik Vlade Srbije.