Kosovo i Hashim Thaçi nastavljaju da budu top teme u Švicarskoj. Ženevski dnevnik "Le Temps" piše da je Hashim Thaçi, sredinom devedestih godina, iz Švicarske pripremao svoj uspon u Oslobodilačkoj vojsci Kosova.

 
Albanska dijaspora u Švicarskoj prikupljala je značajna finansijska sredstva za OVK tih godina, piše list "Le Temps" na svom sajtu.

Navodi se da su se šefovi i pristalice OVK redovno nalazili u gradu Arau, "u stanovima, kafićima i redakciji jednog lista".

U članku se dalje dodaje da su bivše izbjeglice iz Švicarske i albanski politički aktivisti Bardil Mahmuti, Hideat Hiseni, Azem Sila, Adem Grabovci i Ramadan Avdiu.

"Kružile su glasine da su lideri OVK prikupljali i novac od šverca heroina za kupovinu vojnog oružja namenjenog Kosovu", piše list.

"Le Temps" podsjeća da je još 1998. godine u Švicarskoj bila pokrenuta istraga protiv pojedinih kosovskih Albanaca zbog šverca oružja, kršenja teritorijalnog suvereniteta u inostranstvu, neprijateljstva i učešća u kriminalnoj organizaciji.

Hashim Thaçi je živeo u Švicarskoj od 1994. do 1998. godine, gdje je imao status političkog azilanta i studirao je političke nauke i historiju na Univerzitetu u Cirihu, tokom godinu dana.

Profesor i ekspert vojne strategije Albert Stahel sjeća se Thaçija kao "veoma opreznog" studenta.

"Pohađao je moje predavanje o ratu mudžahedina u Avganistanu. Koristio je njihove mehanizme borbe za sopstveni rat", rekao je Stahel.

List ocjenjuje da je Thaçi ostavio veoma malo tragova u Švicarskoj gdje je bio "diskretan, nepovjerljiv, veoma obazriv zbog svojih tajnih političkih aktivnosti".

"Thaçi je redovno, pet do šest puta godišnje, išao tajno na Kosovo kako bi utvrdio veze sa odgovornima u OVK, mada kao azilant na to nije imao pravo i mogao mu je biti oduzet status u Švicarskoj" piše list.

Po konačnom odlasku na Kosovo i pod teškim sumnjama, nadziran od strane obavještanjih službi više evrospkih zemalja, Thaçi je bio opužen i za organizaciju ubistava svojih rivala u sklopu pokreta za nezavisnost Albanaca, navodi "Le Temps".