Tužitelji EULEX-a podnijeli su optužbe za ratne zločine protiv dvojice bivših lidera OVK, Sabit Gecija i Rizu Alia.


Francuski novinska agencija AFP, koja tvrdi da je videla slučaj u albanskom verziji, izvještava da se dvojica bivših zapovjednika Geci i Alia terete za "ratne zločine protiv civila počinjene u dva tabora OVK u Albaniji."

U optužnici, koja je formulirana za EULEX od strane američkog tužitelja Roberta Deana, stoji da su: "Logori u Kukësu i Cahanu, formirani od strane OVK, služili za logistiku i obuku, i da su oba optužena koristili ove logore kako bi držala civile i osobe koje ne sudjeluju u ratu."

AFP izvještava da je još uvijek nije jasno kada će početi suđenje dvojici bivših zapovjednika.

Sabit Geci je uhapšen u maju, a Riza Alija u junu prošle godine. Optužnica dolazi u vrijeme kada se Kosovo  suočava s izvještajem Dicka Martyija, koji je u svom izvještaju za Vijeće Europe spominje Gecija kao osumnjičenog za ubistvo jednog civila u Kukësu, koji je prvobitno bio pretučen, a zatim je ubijen.

Prema navodima optužnice tužitelja Deana, Geci i Alia optužuju se da su "bili direktno uključeni u zlostavljanje osobe koje su se nalazile u ovim kampovima", od kraja marta ili početkom aprila do juna 1999.

Dva optuženika su zatvarali kosovare koji su bježali od ratnog konflikta i sumnjali da su sarađivali sa srpskim režimom, ili "imali različite političke stavove od stavova OVK."

"Civili su redovno tučeni s pendrecima i palicama i verbalno zlostavljani", navodi se u optužnici.

Oni su držani na prljavim mjestima i u lošim uslovima po zdravlje ... Hrana im je uskraćivana, voda kao i ljekarska pomoć", nastavlja se u optužnici.

U optužnici se opisuje incident u Kukësu, kada je dvojici zatvorenika bilo naređeno da obuku pancir prsluke, a zatim pucano na njih", kao jedan od načina mučenja, prenosi BalkanWeb.

Tužitelji EULEX kažu kako su osigurali svjedočenje 20 zatočenika, koji su pretrpjeli fizičke i psihičke traume "zbog uslova u kojima zatvorenici su držani a i kao rezultat mučenja."

Identitet svjedoka se čuva pod tajnom i njihova imena su kodirana u odvojenom povjerljivom dodatku optužnice.