Najnoviji izvještaj Vijeća Europe o zaštiti svjedoka na Kosovu sadrži neistine. Nesporna činjenica je slučaj dvojice svjedoka, koji su ubijeni kao što je spomenuto u slučaju Haradinaj, a koji su živi, i žive u Peći.


U ekskluzivnom intervjuu za KTV, članovi obitelji Muriqi ispovedaju svoja teška iskustva nakon što su njihova imena spomenuta i poriču da su bili svjedoci u Haagu. Za njih, izvještaj je kleveta, kao i izvještaj Dicka Martyija. Upozoravaju da će podići tužbu protiv institucije koja ih je proglasila mrtvim.

Najstarija osoba u porodici Muriqi, Ramiz, čita novinu po ko zna koji put i ne može vjerovati svojim očima.

On je pročitao i čuo da su Sadik i Vesel Muriqi bili zaštićeni svjedoci u Haagu u slučaju Haradinaj i da su ubijeni, kao što stoji u najnovijem izvještaju Vijeća Europe za zaštitu svjedoka na Kosovu.

Ekipa KTV-a ih je zatekla kako normalno žive u Peći i čini se da je ova činjenica dovoljna da se sruše tvrdnje u izvještaju u kojemu stoji da su na Kosovu bili ubijani svjedoci za ratne zločine.

Ekskluzivno za KTV, Ramiz grli jednog od navedenih kao mrtve, Sadika Muriqija, i kaže da njegovi članovi porodice u svojim životima nikada nisu imali bilo kakav kontakt s Haagom.

On ne zna kako da dokaže da su živi, da bi mu se poverovalo, ali pokazuje njihove lične karte, a također traži svako ko ima sumnje provjeri. On izvještaj naziva pogrdnim za njega i njegovu familiju, kao i za sve.

Sadik Muriqi, navene u izvještaju kao mrtav, je povučen tip, ali se još uvijek osjeća šokiranim o tome što jedan član institucije, poput Vijeća Europe, ga je proglasio mrtvim i piše neistine.

"Kada sam čuo o sebi, osjećao sam se loše jer sam saznao nešto o sebi što mi se nikada nije dogodilo. Svjedok nisam bio nikada i nikome. Osećao sam se loše. Ne mogu shvatiti kako mogu staviti imena u izvještaju, kada su ljudi živi."

Klevetnički izvještaj o svjedocima, kažu oni, dokazuje da je i izvještaj Dicka Martyija takav.

Oni upozoravaju da će podići tužbu i traže podršku od medija da i dalje izvještavaju istine, kako bi se klevete zaustavile na početku.

Prije nekoliko dana, poslanik iz Monako u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, Jean Charles Gardetto (na slici), u izvještaju o zaštićenim svjedocima, naglasio je da je stanje na Kosovu vrlo je ozbiljno. U izvješću se tvrdi da je u slučaju Haradinaj, nekoliko svjedoka koji su trebali svjedočiti poginulo. To uključuje i Sadik i Vesela Muriqi, koji su bili u programu zaštite od strane suda u Haagu.

Izvještaj je uveden u dnevni red rasprave Europskog vijeća na zimskoj sjednici, koja se treba održati između 24. i 28. januara, gdje će biti predstavljen i izvještaj Dicka Martyija, sa njegovim tvrdnjama o trgovini ljudskim organima u toku oslobodilačkog rata na Kosovu.

Činjenica da su dva spomenuta imena živi, može dovesti do rasprave o kredibilitetu izvještača a i samog Vijeća Europe.