Plan kosovske vlade i Međunarodne civilne kancelarije za sjever Kosova godinu dana od objelodanjivanja, ostao „mrtvo slovo na papiru“, piše „Koha ditore“.


List piše da taj plan do sada nije dao nikakve rezulteta.

Naime, plan je imao za cilj integraciju sjevernog djela i uspostavljanje autoriteta kosovskih institucija u tom dijelu zemlje.

Plan je izradila Međunarodna civilna kancelarija u konsultaciji sa vladom Kosova i zemljama članicama „Kvinte“, podsjeća list.

U Međunarodnoj civilnoj kancelariji i kosovskoj vladi izjavljuju da nisu odustali od tog plana.

Kosovska vlada je imenovala koordinatora za sprovođnje plana i otvorila kancelariju, ali nije uspjela da formira radne grupe koje bi se bavile njegovim sprovođenjem.

Nije izdvojila ni sredstva koja bi omogućila sprovođenje ovog plana niti je zatvorila Kancelariju UNMIK-a na sjeveru.

Međunarodna zajednica, s druge strane je uspjela da otvori "kuću EU" na sjeveru i da poveća prisustvo EULEX-a, ali se nije borila protiv paralelnih srpskih struktura, nije obnovila rad sudova i nije proširila vladavinu zakona u tom dijelu Kosova.

„Jedino što je postignuto je otvaranje jedne lokalne kancelarije koja izdaje dokumenta Republike Kosovo zainteresovanim građanima, dok je ICO formirala tim koji radi na formiranju nove opštine u sjevernom djelu Mitrovice“, konstatuje list.