Nakon brojnih nepravilnosti koje su pronađene tokom prebrojavanje četrdeset posto glasova, očekuje se poništenje još na devet biračkih mjesta u različitim opštinama, piše Koha Ditore.


Izvori unutar Centra za brojanje i rezultate glasova navode da su nepravilnosti proistekle tokom prebrojavanja glasova, koje se završilo u srijedu navečer. I Centar za brojanje i rezultate očekuje da će podnijeti otkrivene nepravilnosti u svom završnom izvještaju, koje će dostaviti u petak Centralnoj izbornoj Komisiji.

"Tokom prebrojavanja uočene su nepravilnosti na nekim biračkim mjestima u različitim opštinama. Postoji čak devet biračkih mjesta koja bi se trebala poništiti, jer je nakon prebrojavanja glasova otkriveno da se prag tolerancije povredio, obavijestio je izvor unutar CIK-a. S druge strane, šef CIK-a, Valdete Daka, je izjavila da će ova institucija izići sa odlukom vezanom za proces ponovnog prebrojavnja glasova nakon što pregleda izvještaj i preporuke Centra za brojanje i rezultate, a to će se desiti najkasnije do petka.

"Prebrojavanje je urađeno zbog nepravilnosti koje su evidentirane tokom prebrojavnja glasova, ali i nakon ponovnog prebrojavnja jednog velikog broja proizišlo je da je veliki broj njih regularan, ali šta će se desiti sa onim kutijama za koja se utvrde nepravilnosti čekamo posljednji izvještaj Centra za brojanje i rezultate i njihove preporuke", rekla je predsjednica Daka nakon redovne sjednice Centralne izborne komisije.