Puno toga lošeg biće govoreno na  zimskom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. Tu se neće naći samo izvještaj Dicka Martyija za koji će se  zahtijevati odobrenje Skupštine. Član iz Monaka, Jean-Charles Gardetto, pripremio je izvještaj o zaštiti svjedoka vezanih za ratne zločine.


Izvještaj se bavi cijelim područjem Balkana. No, većina se negativno odnosi na Kosovo. U izvještaju, koji je kosovski portal Indeksonline imao u uvid, među ostalim, stoji da se na Kosovu ubijaju svjedoci koji su se usudili dati svoj iskaz u predmetima vezanim za ratne zločine i trebaju se hitno prebaciti u inostranstvu radi pružanja utočišta.

"Ne postoji zakon o zaštiti svjedoka na Kosovu. Postoji pokušaj da se jedan takav napravi. U težim slučajevima, svjedoci anonimno svjedoče. No, izvjestiteljima je postalo jasno da su ove mjere beskorisne jer svjedoci ostaju na Kosovu, gdje svako zna svakoga. Većina svjedoka se identificiraju od strane odbrane kada daju svoje iskaze, uprkos mjerama koje se preduzimaju radi njihove anonimnosti."

"Svjedoci su od strane zajednice viđeni kao izdajnici, što ih obeshrabruje da izađu sa svojim svjedočenjima. Osim toga, mnogi ljudi ne vjeruju da imaju moralnu i pravnu obvezu da svjedoče u kaznenim pitanjima "

"Nadalje, kad svjedok odluči da govori, postoje realne šanse  za osvetom. Oni mogu izgubiti svoje radno mjesto, ili u najgorem slučaju, čak i biti ubijeni. To najbolje dokazuje suđenje Ramushu Haradinaju, bivšem čelniku OVK. Gospodin Haradinaj je optužen od strane Haškog tribunala za zločine počinjene tokom rata na Kosovu, ali je kasnije oslobođen optužbi. Tokom njegovog suđenja, sud je ukazao na poteškoće koje je imao tokom pružanja dokaza od strane 100 svjedoka optužbe. 34 od njih su dodijeljene zaštitne mjere a 18 se odazvalo pozivu. Neki svjedoci koji su željeli da svjedoče na suđenju, su ubijeni. To uključuje i Sadika i Vesela Muriqi, koji su bili u programu zaštite od strane suda u Hagu."

"Jedan svjedok Tužilaštva je poginuo i jedan anonimni svjedok je teško ranjen u dućanu u Zrzu,  10. oktobra 2005, nakon što je pristao svjedočiti u slučaju ratnih zločina. Puni naziv i pojedinosti o anonimnom svjedoku objavljeni su u lokalnim novinama. Kao rezultat toga, u decembru 2005. tokom pretresa, svjedok koji je preživio nije bio u mogućnosti svjedočiti anonimno."

Nadalje, u izvještaju se navodi da bi zemlje EU trebale biti u mogućnosti dati utočište svjedocima na njihovoj teritoriji, jer je nemoguće za njih da ostanu na Kosovu. Takođe je upućen poziv i EULEX-u da učine nešto više u tom smjeru.

Gardettov izvještaj također naglašava nespremnost lokalnih vlasti za rješavanje slučajeva ratnih zločina.

"Kao što je priznato od strane kosovskih dužnosnika, bez međunarodne zajednice Kosovo ne može pružiti nikakvu zaštitu za ugrožene svjedoke (Policija Kosova nema potrebne kapacitete). Štoviše, vlasti priznaju da u nekim osjetljivim predmetima ratnih zločina, nemoguće je pronaći sudije, tužitelje i odvjetnike sa Kosova koji žele da se bave takvim stvarima", zaključuje se u izvještaju.

Izvor: www.indeksonline.net