Nakon obećanja o povećanju plata državnim službenicima i drugim kategorijama, pobunili su se i radnici KEK-a. Ako im plate ne budu povećane za 30 posto, onda će zemlju, kako kažu, zahvatiti talas štrajkova. No, rukovodioci korporacije kažu da povećanja neće biti.


Radnici Kosovske energetske korporacije neće biti sretni ukoliko im plate ne budu povećane kao i službenicima javnih institucija. Oni upozoravaju na proteste ukoliko im se ne ostvare njihovi zahtjevi. Sindikata radnika KEK-a dostaviće Bordu ove korporacije zahtjev za povećanje plata za 30 posto. S druge strane, rukovodioci ove javne institucije kažu da nema budžetskog osnova za povećanje plata, piše danas Express.

Direktor KEK, Arben Gjukaj kaže da će ove godine biti velikih smanjenja budžeta.

"Smanjenja proračuna predviđenog od Vlade pokazuju da su šanse za povećanje plata male. Čak i ako radnici ustanu u štrajk, nećemo biti u prilici to učiniti zbog ovih rezova", kaže Gjukaj.

On kaže da je prosječna plata radnika ovog poduzeća 480 eura. Sindikat radnika KEK-a je prošle sedmice održao izborni kongres i izabrao nove legitimne organe vlasti, koji su i izažli sa zahtjevom za povećanje plata za 30 posto od osnovice.

/ Telegraph /