Formiranje EULEX-ove policijske jedinice za sjever Kosova je možda stvar taktike ali je zamagljivanje stvarnih problema, ocjenjuju zvaničnici Vlade Srbije.


Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović izjavio je da je Priština centar organizovanog kriminala i da EULEX treba na to da obrati pažnju.

Ivanović ne spori da postoje kriminalci na sjeveru Kosova, ali da je to mnogo manji problem od onog koji postoji u Prištini.

On je kazao da će EULEX imati saradnju srpskih vlasti s obzirom na potpisan protokol između srpske policije i EULEX-a, napomenuvši da bi ta saradnja morala da bude produbljena.

Ivanović je u izjavi Tanjugu naglasio da formiranje specijalne EULEX-ove jedinice zadužene za borbu protiv organizovanog kriminala na sjeveru Kosova može da bude stvar taktike, ali da je svako potenciranje sjevera Kosova kao problema u suštini zamagljivanje stvarnih problema i situacije.

„Recept za uspješnost svih policija na svijetu pa i EULEX je u tome da ima dobru saradnju sa lokalnim stanovništvom. Bojim se da upravo isticanjem sjevera kao jedinog problema u navodnicima neće popraviti poziciju misije EU u srpskom stanovništvu", rekao je Ivanović.

On je istakao da je veoma važno da lokalno stanovništvo pokrene inicijative i da svako iniciranje sa strane može da izazove samo kontraefekat kod Srba koji takve poteze mogu protumačiti kao akciju usmerenu protiv njih.