List "Aargauer Zeitung"

Jedan poslanik Švicarske narodne stranke (SVP-UDC) u Parlamentu Kantona Cirih postavio je neobično pitanje Vladi Kantona. On želi znati da li protiv bivšeg stanovnika Švicarske, sadašnjeg premijera Kosova, Hashima Thaçija, postoji podignuta krivična prijava u kantonu Zürich.

Claudio Schmid, poslanik koji je postavio ovo pitanje, je ovo uradio nakon što su njegova dvojica kolega poslanika na nacionalnom nivou, Walter Wobman i Sebastian Frechner učinila istu stvar na adresu savezne vlade. Njima je rečeno da nisu kompetentni za navedeni predmet i preporučili su im da to pitanje postave na nivou Kantona Zürich, piše list "Aargauer Zeitung", prenose Albinfo.ch i Telegrafi.com.

Među pitanjima koje je Claudio Schmid postavio povodom ovog slučaja je i "da li su vlasti kantona preduzeli mjere gonjenja, između ostalog i protiv Thaçija?". Ove mjere, prema njegovim riječima, trebalo bi se poduzeti jer "smatra da je Thaçi bio uključen u krijumčarenje oružja i napade na srpske ciljeve u Jugoslaviji".

Schmid dalje pita "da li su protiv Thaçija u kantonu Zürich provedene istrage zbog djela koja se odnose na narkotike i imovinske delikte i ako su eventualne istrage protiv njega pokrenute ponovo su prekinute".

Poslanike Kantona Zürich interesuju i lični  podaci Thaçija, konstatuje "Aargauer Zeitung". Jedan od njih je: "Zašto je Thaçiju dopušteno da živi u Dietikonu, uprkos činjenici da njemu nikada nije dopuštena promjena kantona".

Pitanja ove prirode se nastavljaju i dalje: "Šta je tačno radio Thaçi na Univerzitetu u Zürichu, budući da se oko toga naširoko spekulira u prošlosti. Nije li mu uloga studenta služila kao maska?".

Schmid dalje želi znati ko je bio u tom trenutku odgovoran za upis Thaçija na ovom univerzitetu odnosno za dodjelu stipendije za studiranje.

Na kraju i ovo: "Postoji li seminarski rad Thaçija i postoji li podatak da nije podnesen ovaj rad i zašto?". Ovdje se završava serija pitanja postavljenih vladi kantona Zürich od strane Claudia Schmida, poslanika parlamenta Kantona koji dolazi iz partije SVP-UDC.

Dok u prezentaciji Thaçija od strane lista, među ostalim piše: "Hashim Thaçi, je osporeni političar ne samo na Kosovu. I njegova švicarska prošlost godinama postavlja pitanja koja zahtjevaju odgovore. 90-tih godina on je nekoliko godina zaredeom živeo u Švicarskoj kao izbjeglica sa priznatim statusom. Većinu vremena je proveo u Dietikonu, gdje je radio kao željeznički radnik, a bio je registriran kao student na Institutu političkih nauka Univerziteta u Zürichu".