Organizacije proizašle iz "Oslobodilačke vojske Kosova" (OVK), najavile su da će od danas organizovati potpisivanje "nacionalne peticije" protiv, kako su saopštile, uvreda albanskog naroda, koje je naveo Dick Marty, izvjestilac Saveta Evrope u izvještaju o trgovini ljudskim organima nestalih kosovskih Srba.


"U sredu, u svim albanskim zemaljama, kako u Albaniji i na Kosovu, istočnom Kosovu i Makedoniji, počeće potpisivanje peticije protiv izvještaja Dicka Martyija", navedeno je u saopštenju.

Podršku za peticiju više organizacija prizašlih iz OVK, kako su navele u saopštenju, dobile su od političkih stranaka, studentskih udruženja i civilnog društva.

"Mi, uznemireni građani potpisujemo ovu peticiju kao odgovor na izvještaj Dicka Martyija, kojim on pokušava da ocrni naciju, naše pravo i borbu za slobodu i nezavisnost od totalitarnog režima Srbije", navedeno je u tekstu peticije.

Marty je u izvještaju označio "OVK" i jednog od njenih vođa Hashima Thaçija kao odgovorne za trgovinu ljudskim organima zarobljenih Srba.